fbpx
Сьогодні
15:09 20 Бер 2024

Після заяв послів країн-партнерів Уряд вирішив закрити Реєстр спонсорів війни від НАЗК

English version here

Після звернень партнерів сайт Національного агентства з питань запобігання корупції зі списком спонсорів війни перестане існувати.

Таке рішення ухвалили на розширеному засіданні уряду, на якому були присутні посли країн-партнерів, пише Рубрика, посилаючись на Урядовий портал.

На засіданні були присутні:

  • Секретар РНБО Олексій Данілов,
  • Голова СБУ Василь Малюк,
  • Генеральний прокурор Андрій Костін,
  • Голова Національного агентства з питань запобігання корупції Віктор Павлущик.

Також у засіданні взяли участь:

  • посли Італії, Японії, Австрії, Франції, Угорщини, Туреччини,
  • тимчасово повірені у справах посольств США, Бельгії, Фінляндії, Греції та представництва ЄС в Україні;
  • представники посольств Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії, Канади, Німеччини та КНР.

Як розповіли в МЗС, представники дипломатичного корпусу заявляли про відсутність нормативної бази для існування списку міжнародних спонсорів війни.

Цей перелік, мовляв, мав негативний вплив на ухвалення важливих рішень для протидії російській агресії.

У Міністерстві юстиції заявили, що поширювати від імені держави таку інформацію без врегулювання питань на законодавчому рівні неприйнятно. Крім того, в РНБО кажуть, що потреби вести цей сайт немає, бо вся інформація вже й так включена до Державного реєстру санкцій.

Тож на засіданні погодилися передати інформацію з сайту НАЗК про спонсорів війни до Міжвідомчої робочої групи з питань реалізації державної санкційної політики. Також НАЗК має переадресовувати користувачів зі сторінки "Міжнародні спонсори війни" на вебсайт РНБО "Державний реєстр санкцій".

"Це необхідно для достовірного та єдиного інформування про офіційний перелік суб'єктів, щодо яких застосовано санкції в Україні", — кажуть в уряді.

Довідка

НАЗК внесло до переліку міжнародних спонсорів війни угорський OTP Bank навесні 2023 року. Агентство пояснило, що OTP Bank "не лише офіційно визнає так звані Донецьку та Луганську народні республіки, а й надає пільгові умови кредитування російським військовим, тобто фактично винагороджує їх за скоєні воєнні злочини".

У відповідь на це Угорщина блокувала рішення ЄС, спрямовані на допомогу Україні, — щодо виділення допомоги чи накладення санкцій проти росії.

Наприкінці вересня НАЗК призупинило статус спонсора війни для OTP Bank, щоб Угорщина розблокувала транш Україні. А на початку жовтня й зовсім виключило угорський банк зі списку, як того вимагав Будапешт.

Також торік у жовтні міністр закордонних справ Австрії Александер Шалленберг відкрито розкритикував чорний список НАЗК на зустрічі європейських міністрів у Києві. Зрештою українське НАЗК призупинило статус спонсора війни для австрійського банку Raiffeisen Bank на період проведення двосторонніх консультацій із залученням представників Європейської комісії.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: