fbpx
Сьогодні
16:17 19 Бер 2024

Війна у кіберпросторі: у ГУР розповіли деталі нових масштабних атак на росію та збитки у сотні тисяч доларів

English version here

Фото: ГУР

Упродовж тижня з 11 по 18 березня цього року українські розвідники та активісти здійснили низку кібератак на російські обʼєкти.

Про це повідомили у Головному управлінні розвідки Міноборони України (ГУР МО), пише Рубрика.

У розвідці зазначили, що під "ударом" опинились не лише російські державні, а й приватні структури, які сплачують податки до держбюджету РФ та фінансують війну проти України.

Зокрема за минулий тиждень:

  • атаковано ресурси ПАТ "Ростєлєком" —  виведено з ладу комунікаційне обладнання Забайкальського та Красноярського краю Росії;
  • отримано доступ до системи електронного документообігу влади Бєлгородської області РФ та здійснили фейкові розсилки 12 тисячам місцевих посадовців;
  • атаковано та виведено з ладу комунікаційне обладнання ТОВ "Белзнак";
  • атаковано та знищено інформаційні ресурси муніципального бюджетного закладу Старооскольского міського багатогалузевого виробничого об'єднання комунального господарства;
  • атаковано та знищено інфраструктуру ЗАТ "Томмолоко";
  • захоплено та знищено серверну інфраструктуру разом з резервними копіями хостінг-провайдера 1Gb.ru та десятків тисяч вебсайтів, які він обслуговував;
  • виведено з ладу понад 40 мережевих пристроїв Mikrotik (центр управління автоелектротранспортом) у Новосибірську.

У ГУР МО додали, що завдані збитки внаслідок цих кібератак можуть обчислюватись "сотнями тисяч доларів".

Що відомо про кібератаки на російські сайти

З початку повномасштабної війни українські IT атакують сайти великих російських банків, а також держустанов. Зупиняли роботу сайти Міноборони Росії, Роскомнагляду та Росавіації. Великі та державні (пропагандистські) ЗМІ також припинили роботу через атаки "хакерів".

Нагадаємо, як раніше повідомляла Рубрика, кіберфахівці ГУР МО України реалізували чергову успішну спецоперацію проти держави-агресора росії ― у результаті DDoS-атаки вдалось отримати доступ до серверів міністерства оборони рф.

Завдяки успішній операції ГУР, українська спецслужба володіє програмним забезпеченням для захисту інформації та шифрування, яке використовувало мо рф, а також ― масивом секретної службової документації російського міністерства війни.

Нещодавно українська ІТ-армія паралізувала роботу російської системи управління підприємствами 1С-Рарус.

Також повідомлялось, що українська ІТ-Армія зламала російський хмарний сервіс "Битрикс24", яким користуються найбільші компанії-спонсори війни Росії проти України, до переліку яких входить і корпорація "Роснефть".

У грудні українська ІТ Армія зробила "новорічний кіберподарунок росіянам". Хакери зупинили роботу платіжних терміналів російської федерації.

А в січні українське хакерське угруповання, ймовірно, за підтримки СБУ, зламало московського інтернет-провайдера "М9ком" й "знесла" його сервери. Внаслідок чого частина російської столиці залишилася без інтернету та ТБ.

Українська ІТ-армія атакувала низку російських порталів, серед яких – система оплати проїзду «Трійка», що обслуговує пасажирів московського метро.

Також 18 січня хакери угруповання Blackjack, які, ймовірно, пов'язані зі Службою безпеки України, зламали держпідприємство російської федерації та викрали документацію на 500 об'єктів російського Міністерства оборони.

Хакери Головного управління розвідки знищили всю ІТ-інфраструктуру компанії IPL Consulting, яка спеціалізувалася на впровадженні інформаційних систем у російській промисловості.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: