fbpx
Сьогодні
10:17 11 Бер 2024

Керівник ГУР прокоментував дії в Чорному морі: "Це підготовка до серйозної операції в Криму"

Фото: Reuters

Глава Головного управління розвідки МО України Кирило Буданов повідомив про підготовку серйозної операції в Криму на тлі здійснених підрозділами воєнної розвідки бойових місій.

Про це повідомляє Рубрика з посиланням на документальний фільм "Війна за море: від Дніпра до Криму" Головного управління розвідки.

Коментуючи значення здійснених підрозділами воєнної розвідки бойових місій, зокрема у Чорному морі та на території тимчасово окупованого Криму, Буданов зауважив, що "це все – підготовчі заходи до серйозної операції в Криму".

"Це перевірка правильності наших тверджень про шляхи підходу і відходу звідти. Крім того, це гарний посил для населення, яке живе в окупації вже 10 років. Багато хто з них вірить у те, що їх забули", – сказав Кирило Буданов.

Успішні операції спецпідрозділів ГУР 2023 року

Зокрема, в ГУР розповіли про операції, які були вдало виконані спецпідрозділами відомства.

Так, влітку 2023 року бійці спецпідрозділу "Шаман" переправились на лівий берег Дніпра у Херсонській області. Після знищення та взяття в полон загарбників, вдалося зробити перші кроки до створення лівобережного плацдарму на даній ділянці.

"Ми зрозуміли, що противник не досить обізнаний в обстановці. Здійснили на човнах захід на територію противника у міжпозиційний простір, висадилися, відразу відбулося декілька інтенсивних зіткнень зі спостережними постами противника. Деякі спостережні пости були майже у повному складі знищені або взяті у полон", – описав перші кроки створення лівобережного плацдарму командир спецпідрозділу з позивним "Шаман".

Також у липні минулого року бійці спецпідрозділу Тимура повернули під контроль держави нафтогазовидобувну платформу "Україна", а згодом брали участь у кримській операції "Пробудження сили".

"У ворога не буде панування у морі ніколи, що б вони там собі не придумували. Це наше Чорне море, це наші "вишки", наш Крим, наш Зміїний острів", – заявив  командир спецпідрозділу ГУР МОУ.

Крім того, зазначається, що знищення кораблів ворожого флоту – це зона відповідальності спецпідрозділу Group 13. Командир підрозділу з позивним "Тринадцятий" наголосив, що кожна подібна місія вимагає ретельної підготовки.

"Ми розуміємо як треба маневрувати, під яким кутом заходити, з якої сторони. Ми оцінюємо дуже багато факторів перед тим, як атакувати. І після цього вже починається пошук цілі. Після виявлення, коли борти виходять на вигідну позицію, здійснюється одночасна атака всіма бортами", – пояснив військовий.  

Операції ГУР у Чорному морі

У ніч із 31 січня на 1 лютого українські розвідники знищили ракетний катер "Іванівець" Чорноморського флоту РФ. Як розповіли в ГУР, катер "Івановець" був певною мірою гордістю російського флоту. Подібних кораблів було лише три одиниці. На його борту могли бути до 40 російських моряків.

Крім того, біля берегів тимчасово окупованого Криму 14 лютого ГУР та ЗСУ знищили російський великий десантний корабель "Цезар Куніков". У ГУР розповіли, що "Цезар Куніков" було знищено поблизу Алупки біля берегів Криму.

У ніч з 4 на 5 березня 2024 року спецпідрозділ ГУР МО України "Group 13" атакував патрульний корабель Чорноморського флоту РФ "Сергій Котов".

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: