fbpx
Сьогодні
16:59 11 Січ 2024

Міністри оборони Туреччини, Болгарії та Румунії підписали угоду про розмінування Чорного моря

Фото: apnews.com

Міністри оборони Туреччини, Болгарії та Румунії підписали угоду про спільну боротьбу з морськими мінами, які створюють загрозу для судноплавства в Чорному морі після початку російського повномасштабного вторгнення в Україну.

Про це повідомляє Рубрика, посилаючись на AP та Reuters.

Міністр оборони Болгарії Атанас Запрянов зазначив, що розмінування Чорного моря «в інтересах НАТО», оскільки міни становлять небезпеку для портів, комунікаційних мереж і ключової водної інфраструктури країн-членів Альянсу.

Для цього кожна країна надасть по три мінно-пошукові кораблі та один корабель командування. Крім того, у межах угоди створять комітет для управління розмінувальною операцією, до якої після закінчення війни зможуть увійти й інші чорноморські держави.

Нагадаємо, про плани створення коаліції з розмінування стало відомо ще у грудні 2023 року. Тоді іноземні видання писали, що місія планується як цілком «мирна» й не передбачає виведення в море жодного нового корабля НАТО. Серед цілей ініціативи — показати, що три країни здатні розв'язувати проблеми самостійно.

Також, як повідомляла Рубрика, до розмінування Чорного моря Болгарія, Румунія та Туреччина хочуть залучити інші країни Північноатлантичного Альянсу.

Країни планують створити спільний флот, що займатиметься знешкодженням мін у частинах Чорного моря біля Туреччини, Румунії й Болгарії. Вибухонебезпечні боєприпаси потрапляють туди через російське повномасштабне вторгнення в Україну.

Зазначають, що ініціатива залишається відкритою для спільних дій і участі протимінних сил і засобів інших країн-членів НАТО розташованих за межами Чорноморського регіону. Місія розпочнеться незабаром після підписання угоди. Таким чином, протимінна група створить безпечні умови для курсування цивільних кораблів в Чорному морі, мінімізувавши ризик підривів.

Варто зазначити, зі слів речника ВМС ЗСУ Дмитра Плетенчука, глобальна операція з розмінування може тривати впродовж декількох років, адже навіть зараз вони стикаються зі зразками озброєння з Першої та Другої світових війн.

А розмінування торговельних шляхів триватиме три-пʼять місяців. Адже це дуже кропітка праця, яка потребує спеціальних тральників та обладнання, і Україні самій буде важко провести цю операцію.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: