fbpx
Сьогодні
16:59 17 Лют 2024

США передадуть Естонії 500 тисяч доларів конфіскованих російських активів для допомоги Україні

English version here

Фото: slovoidilo.ua

Сполучені Штати Америки вперше в історії передали Естонії конфісковані російські активи, які будуть спрямовані на підтримку України.

Про це повідомило Міністерство юстиції США, пише Рубрика.

Сьогодні на Мюнхенській конференції з безпеки заступник генерального прокурора США Ліза Монако і генеральний секретар Естонії Тиніс Саар оголосили про переведення 500 тисяч доларів з конфіскованих російських активів.

Ці кошти конфіскували у межах справи про незаконну мережу закупівель. Так, до росії намагалися імпортувати шліфувальну машину американського виробництва для використання в секторах оборони та розповсюдження ядерної зброї.  14 лютого громадянин Латвії, один із підозрюваних у справі, вже визнав себе винним у порушенні експортних законів і правил США.

Наразі конфісковані кошти не можуть напряму перевести в Україну, тому їх перераховують до Естонії. Країна використає гроші для проєкту з прискорення оцінки збитків і ремонту української енергосистеми.

«Цей крок до справедливості та відновлення прокладає новий шлях у боротьбі з безперервною жорстокістю росії. Міністерство юстиції продовжуватиме шукати креативні рішення, щоб український народ міг […] відбудовуватися», — наголосила заступниця генерального прокурора США Ліза Монако.

Це перша передача коштів від Сполучених Штатів іноземному союзнику на користь України. Загалом США уже вдруге надали Україні конфісковані російські активи, першого разу сума сягнула 5,4 млн доларів.

Що відомо про конфіскацію російських активів

Як відомо, СБУ впродовж 2022-2023 років і станом на початок серпня арештували активи російських бізнесменів, які фінансують війну, на майже 190 мільярдів гривень. 

До того ж, активи російських олігархів арештовують за кордоном:

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: