fbpx
Сьогодні
16:40 16 Бер 2024

В Україні найменше економлять на ліках, дитячих товарах та готовій їжі

Серед українських споживачів минулого року збереглась тенденція економити, залежно від категорії товарів, економлять від 41% до 77% громадян України.

Про це йдеться в дослідженні "Делойт" про споживацькі настрої українців, передає Рубрика.

У дослідженні зазначається, що попри те, що показник все ще високий, спостерігається позитивна динаміка, як порівняти з 2022 роком (47%–86%). Українці найменше економлять на:

  • лікарських засобах,
  • дитячих товарах,
  • купівлі готової їжі.

Щодо продуктів харчування, які становлять значну частку чека українців, то витрати в цьому сегменті зросли у 32% споживачів.

Значна частина українців купує їжу (47%) та ліки (43%) про запас.

"Важливою ознакою є поступове відновлення споживацької активності в Україні. Деякі показники, наприклад частота купівлі продуктів харчування, вже відновились до довоєнних рівнів. Інші, такі як купівля електроніки та побутової техніки, одягу і взуття, зросли на 25% і 14% відповідно, порівнюючи з 2022 роком. Це свідчить про відновлення довіри споживачів, а також про здатність ритейлу адаптуватися до нових умов", – зазначив директор, керівник галузевої групи з ритейлу та оптової дистрибуції "Делойт" в Україні Олександр Ямпольський.

Водночас українці переосмислюють свої харчові звички та змінюють пріоритети. Відвідування ресторанів і барів у 2023 році скоротилося: 55% опитаних роблять це значно рідше, що на 24 в. п. менше, ніж у 2022 році. Натомість зростає популярність приготування їжі вдома (50%), найбільше це стосується тимчасово безробітних (53%), фрилансерів (72%) і тих, хто займається домогосподарством (59%).

Дозвілля продовжує бути не в пріоритеті витрат – 65% респондентів економлять на розвагах поза домом. Проте онлайн-розваги стають все більш популярними: 32% українців збільшили витрати на перегляд ТБ та стримінгових каналів.

Онлайн-сегмент продовжує розвиватися: частота онлайн-замовлень збільшилась на 12%.

Найчастіше в інтернеті українці купують:

  • електроніку та побутову техніку (26%),
  • косметику та парфумерію (19%),
  • одяг та взуття (17%).

Офлайн залишається важливим форматом купівлі в житті українців. Якщо порівнювати з 2022 роком, коли через повномасштабне вторгнення та питання безпеки частота офлайн-покупок суттєво скоротилася до 50%, то цього року спостерігається відновлення: кількість покупок збільшилась на 9%.

Найчастіше в традиційних магазинах купують:

  • їжу (85%),
  • алкогольні напої (79%),
  • товари для дому,
  • побутову хімію (72%).

Невід'ємною частиною споживацької поведінки співвітчизників залишається громадянська позиція. Абсолютна більшість споживачів (70%) продовжує бойкотувати виробників товарів/продавців, які не залишили ринок країни-агресора, а донати стали майже такими ж популярними, як продукти харчування.

За даними дослідження, 92% українців донатять на допомогу ЗСУ або постраждалим внаслідок воєнних дій, що на 2 в. п. більше, ніж у 2022 році.

Нагадаємо, Держстат опублікував фінансову звітність українських компаній за 2023 рік. Державні компанії займають левову частку серед компаній з найбільшим виторгом того року. Так, в десятці лідерів на них припадає 7 позицій.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: