fbpx
Сьогодні
16:59 28 Лют 2024

Україна та Польща ведуть переговори щодо тимчасового закриття кордону для двосторонньої торгівлі, – Туск

English version here

Фото: X / Kancelaria Premiera

Представники Польщі та України ведуть перемовини щодо закриття кордону між країнами для торгівлі.

Про це сказав прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск, пишуть RMF24 і TVN24, пише Рубрика.

За його словами, це буде «тимчасове і болюче для обох сторін рішення», адже Польща продає в Україну більше, ніж імпортує звідти.

«Я готовий ухвалювати важкі рішення, консультуючись із Києвом, щоб не було зайвої напруги. Але ми повинні знайти довгострокове рішення», — наголосив він.

Крім того, Туск каже, що Польща вимагатиме повернення тих обсягів на ввезення української аграрної продукції, які існували до початку повномасштабного вторгнення росії.

«Ті ліміти [на експорт українських товарів], які пропонують Брюссель і Київ, для нас неприйнятні. Польща пропонуватиме в Брюсселі, щоб базовим періодом були не 2022–2023 роки, а час до [повномасштабної] війни», — сказав Туск.

Зазначимо, у своєму плані деблокади польсько-українського кордону Україна запропонувала продовжити безмитний експорт до Польщі м'яса птиці, яєць та цукру в межах показників 2022–2023 років.

Польський прем'єр також анонсував сільськогосподарський саміт у Варшаві, який відбудеться 29 лютого. Під час нього він зустрінеться з лідерами протестувальників.

Як повідомлялось, Україна розпочала технічні перемовини з Польщею щодо експортних ліцензій, про які раніше заявляв польський міністр сільського господарства: це буде "позитивним кроком" до лібералізації торгівлі на тлі запровадженого ембарго.

Нагадаємо, у вересні Єврокомісія оголосила, що не буде продовжувати обмеження на імпорт сільськогосподарської продукції з України після 15 вересня, але Київ погодився вжити заходів з обмеження імпорту зі свого боку.

Окрім того, у Європейській комісії не бачать значних негативних наслідків від українського агроекспорту для європейських ринків.

Однак міністр сільського господарства Польщі Чеслав Секерський заявив, що для українських товарів польсько-український кордон не буде відкрито, а ембарго на їх експорт до Польщі буде безстроковим.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: