fbpx
Сьогодні
17:49 10 Бер 2024

Невідомо, як можна виконати вимоги польських фермерів, - Домбровскіс

Віцепрезидент Європейської комісії Валдіс Домбровскіс прокоментував вимоги фермерів Польщі, які блокують кордон з Україною через наплив агропродовольчої продукції з-за меж ЄС.

Про це він сказав в інтерв'ю телемарафону, передає Рубрика.

За його словами, навіть якщо теоретично погодитися з вимогами протестувальників, то невідомо, що роботи, якщо навіть з цим погодитись.

"Якщо поглянути на цю ситуацію, вона викликає купу запитань. Адже Польща вже заборонила в односторонньому порядку імпорт українського збіжжя у саму Польщу. Тож виникає запитання, а чому вони протестують проти зерна з України, якщо воно і так під забороною? Забороняти те, що вже й так заборонено?" – задав риторичні питання Домбровскіс.

Він зазначив, що можна дискутувати щодо законності цієї заборони, та вказав, що Єврокомісія також надсилала попереджувального листа Польщі, Угорщині та Словаччині.

"Якщо ситуація там не покращиться, ми також готові йти далі і запускати процедуру порушення проти цих країн", – наголосив Домбровскіс.

Він зауважив, що в ЄС уже запропонували подовження угоди щодо лібералізації торгівлі до червня 2025 року, включили додаткові гарантії щодо таких чутливих сільськогосподарських продуктів, як птиця та цукор.

"Вжили інших заходів – наприклад, можливість реагувати в разі порушень в одній або декількох державах-членах ЄС. Тож у певному сенсі ці речі мають заспокоїти фермерів у Польщі. Але робота щодо розв'язання цього питання триває", – резюмував Домбровскіс.

Як повідомлялось, 8 березня віцепрезидент Європейської комісії Валдіс Домбровскіс приїхав в Україну. Прем'єр-міністр Денис Шмигаль та виконавчий віцепрезидент ЄК Домбровскіс обговорили лібералізацію торгівлі між Україною та ЄС.

Нагадаємо, на польсько-українському кордоні в напрямку пункту пропуску "Краківець" у ніч проти 9 лютого польські фермери припинили блокування руху. Проте це тимчасовий захід: страйк обіцяють поновити 13 березня.

Що відомо про перекриття кордону з Польщею

Польські перевізники, а згодом і фермери почали блокувати рух українських вантажівок з осені 2023 року. Причиною страйку перевізників називають "надмірну конкуренцію" після ухвалення "транспортного безвізу" між Україною та країнами ЄС.

А польські фермери протестують, щоб добитися помʼякшення європейського "зеленого курсу", закриття кордонів від напливу агропродовольчої продукції з-за меж ЄС та захист тваринництва в Польщі. А також отримувати більше субсидій, дотацій та компенсацій.

Через блокаду українська економіка зазнала вже мільярда євро збитків, економічні втрати Польщі ще більші. Окрім того, на території Польщі померли троє українських водіїв.

Своєю чергою, Україна пропонує "План взаєморозуміння" з п'яти кроків, згідно з яким Україна пропонує Польщі розблокувати спільний кордон.

6 березня, польські фермери вийшли на великий страйк у Варшаві. Згодом поліція повідомила, що у правоохоронців кидали бруківкою, затримано кілька десятків людей.

Також польські фермери заявили, що продовжують до 30 квітня протести на кордоні з Україною.

А 9 березня, прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск зустрівся з лідерами фермерських протестів. Проте зустріч завершилася безрезультатно, оскільки жодної угоди не було досягнуто.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: