fbpx
Сьогодні
22:18 02 Бер 2024

Міністр оборони Фінляндії закликав країни Заходу посилити підтримку України

Фото: EPA/UPG

Міністр оборони Фінляндії Антті Хяккянен вважає, що Європа не усвідомила серйозності війни крізь призму історії та не надала Україні достатньої підтримки. Він закликав Захід посилити підтримку України.

Про це повідомляє Рубрика, посилаючись на Yle.

Хяккянен зауважив, що мета ЄС – поставити Україні мільйон артилерійських снарядів цього року. Чехія раніше повідомила, що виявила 800 тисяч одиниць артилерійських боєприпасів у країнах за межами ЄС. Країна звернулася до інших країн ЄС та НАТО із проханням допомогти у фінансуванні закупівель.

Оцінна вартість боєприпасів становить близько 1,3 млрд. євро. Рішення про фінансування поки що не прийнято.

"Гроші на підтримку озброєнь в Україні мають знайти негайно", – заявив Хяккянен.

Також глава Міноборони наголосив на важливості збільшення власного виробництва озброєнь у країнах ЄС. Певні успіхи у цьому вже є, наголосив Хяккянен.

"Європейські країни змогли збільшити власне виробництво, і вони близькі до досягнення мети", – сказав Хяккянен.

Нещодавно видання Bloomberg повідомило, що Україна може у наступні тижні отримати знайдені Чехією артилерійські снаряди. Подробиці про ці угоди поки не розголошуються.

Як повідомлялося, у зв'язку з тим, що Європа не виконує свою обіцянку до березня відправити в Україну мільйон артилерійських снарядів, у Чехії вважають за необхідне шукати поставки за межами Євросоюзу.

Зокрема, до ініціативи Чехії приєднається Канада та виділить 30 млн канадських доларів (близько 23 млн дол. США) на закупівлю боєприпасів для України поза межами НАТО.

Нідерланди виділяють понад 100 млн євро на цю ініціативу.

Загалом закупівлю боєприпасів для України за межами Європи підтримують 15 країн.

Постачання Україні боєприпасів з ЄС

Нагадаємо, 3 травня минулого року Рада ЄС схвалила рішення про допомогу для України у розмірі 1 млрд євро для спільних закупівель боєприпасів та ракет.

План закупівель передбачав виділення 1 млрд євро на компенсацію постачання державам-членам, ще 1 млрд — на спільні закупівлі боєприпасів, а також збільшення виробничих потужностей у ЄС.

14 листопада міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус визнав, що Євросоюз не зможе надати Україні мільйон артилерійських снарядів до березня 2024 року.

Проте 11 січня в Єврокомісії заявили, що Європейський Союз зможе виготовити один мільйон боєприпасів для України до кінця зими 2024 року.

Згодом стало відомо, що протягом минулих місяців Європейський Союз значно наростив виробництво боєприпасів та доведе цю спроможність до 1 млн боєприпасів на рік вже у березні поточного року і до 2 млн – у 2025 році.

Також німецький виробник зброї Rheinmetall є наразі одним з основних постачальників військової техніки для України, який обіцяє поставити для ЗСУ велику кількість різноманітних боєприпасів і броньованої техніки цього та наступного року.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: