fbpx
Сьогодні
09:20 13 Лют 2024

Новообраний президент Фінляндії заявив, що політичних відносин із рф не буде до завершення війни

Фото: Ritzau Scanpix/Niels Christian Vilmann

У понеділок під час пресконференції Адександер Стубб заявив, що між Фінляндією та російською федерацією не може бути відносин на політичному рівні до завершення війни в Україні.

Про це повідомляє Yle, інформує Рубрика.

"Політика щодо Росії проста. Дипломатичні та офіційні відносини лишаються, але відносин з РФ на політичному рівні немає і не буде, доки Росія не припинить війну в Україні", – підкреслив Стубб.

Він зазначив, що між Росіє та Фінляндією наразі є відносини на рівні дипломатів та прикордонних служб, проте на політичному рівні – немає.

Він запевнив, що позиція Фінляндії у підтримці України не зміниться, а також додав, що хотів би продовжити політичну лінію свого попередника Саулі Нііністе.

За словами Стубба, безпекова ситуація у Європі змінилась після нападу росії на Україну. Тепер членство в НАТО та ЄС визначають зовнішню політику та політику безпеки Фінляндії, сказав він.

Новий президент Фінляндії поінформував, що планує керувати зовнішньою політикою Фінляндії в тісній співпраці з парламентом та займе активну позицію в ролі верховного головнокомандувача.

Як повідомляла Рубрика, Александер Стубб із Коаліційної партії переміг у другому турі виборів президента Фінляндії – за результатами підрахунку всіх бюлетенів він набрав 51,6% голосів виборців.

Вибори у Фінляндії

У Фінляндії в неділю, 28 січня, відбувся перший тур президентських виборів. На посаду глави держави претендували дев'ятеро кандидатів.

Лідером голосування став колишній прем'єр-міністр Олександр Стубб, який набрав 27,2% голосів виборців. На другому місці – колишній глава МЗС Пекка Хаавісто (25,8%).

На третьому — спікер парламенту Фінляндії Юссі Халла-ахо (19%).

Чинний президент Саулі Ніїністе не зміг балотуватися на переобрання, прослуживши максимум два терміни. Обраний президент стане тринадцятим у країні.

А 11 лютого у Фінляндії проходив другий тур президентських виборів.

За оцінками експертів, явка виборців може сягнути 75%, що близько до рівня президентських виборів у Фінляндії 2006 року, коли у голосуванні другого туру взяли участь понад 77% виборців.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: