fbpx
Сьогодні
16:44 06 Лют 2024

Rheinmetall обіцяє поставити десятки тисяч боєприпасів і військову техніку для України вже цього та наступного року

English version here

Фото: Getty Images

Німецький виробник зброї Rheinmetall є наразі одним з основних постачальників військової техніки для України, який обіцяє поставити для ЗСУ велику кількість різноманітних боєприпасів і броньованої техніки цього та наступного року.

Концерн підбив підсумок зробленого та накреслив плани на майбутнє, передає Рубрика, посилаючись на пресреліз на сайті виробника.

На сьогодні Rheinmetall є єдиним оборонним підрядником, здатним постачати українським військовим велику кількість нових боєприпасів середнього та великого калібру, зокрема 20 мм для БМП Marder, 40 мм, а також 105 мм – для Leopard 1 і 120 мм для Leopard 2.

До кінця 2023 року також було виготовлено та поставлено 40 тис. із загальної кількості 300 тис. набоїв калібру 35 мм для зенітного танка Gepard.

На додаток, Rheinmetall є важливим стратегічним партнером України з постачання 155-мм артилерійських боєприпасів – кілька десятків тисяч снарядів уже поставлено, і ще десятки тисяч будуть у 2024 році. У грудні 2023 року уряд ФРН також розмістив замовлення на постачання кількох десятків тисяч набоїв у 2025 році.

Окрім Німеччини, ще одна країна-член НАТО доручила Rheinmetall поставити Україні велику кількість боєприпасів 155-мм калібру. Снаряди будуть виготовлені іспанським виробником Rheinmetall Expal Munitions і поставлені в 2025 році.

Компанія нагадує, що в жовтні 2023 року Rheinmetall заснував у Києві СП з українською державною компанією АТ «Укроборонпром» (колишній «Укроборонпром») — ТОВ «Рейнметал Український оборонпром», на якому вже проводяться роботи з технічного обслуговування та ремонту військової техніки.

На другому етапі в Україні також планується виробляти бронетехніку, наприклад, броньовані транспортні машини Fuchs/Fox, бойові машини піхоти Lynx і основні бойові танки Panther.

«Мета полягає в тому, щоб перетворити Україну на ефективного партнера, відновити її колись потужний оборонний сектор і забезпечити її стратегічну автономію», – зазначають у німецькій компанії.

До кінця 2023 року компанія Rheinmetall поставила в Україну понад 100 бойових машин піхоти Marder. Подальші поставки в «двозначному діапазоні» відбудуться в 2024 році.

Rheinmetall уклала контракт на постачання в Україну 25 основних бойових танків Leopard 1A5, а також п'яти броньованих евакуаційних машин і двох танків Leopard 1 для навчання. Поставка запланована на 2024 рік.

Від імені урядів Нідерландів і Данії Rheinmetall постачає 14 основних бойових танків Leopard 2A4. Два з цих бойових танків уже передано для навчання ЗСУ. Решту автомобілів передадуть цього року.

Компанія також надає послуги у сфері ППО (комплекс Skynex, призначений для дій протиповітряної оборони на дуже близькій відстані, де керовані ракети неефективні). Використання програмованих 35-мм боєприпасів Ahead airburst, розроблених компанією Rheinmetall саме для цієї мети, значно дешевше, ніж аналогічні системи на базі керованих ракет, також неможливо вплинути на 35-міліметрові снаряди або відбити їх засобами електронної протидії, підкреслюють у компанії.

Системи Skynex встановлюються на нових вантажівках зі змінним кузовом Rheinmetall HX 8×8, сотні яких вже були передані Бундесвером. Минулого року першу систему Skynex передали Збройним силам України.

«Постачання систем Skynex триватиме протягом 2024 року», – обіцяють у компанії.

Виготовлені компанією Rheinmetall MAN Military Vehicles вантажівки HX є одними з найбільш широко використовуваних військових транспортних засобів у всьому світі, з глобальною репутацією за довговічність, позашляхову мобільність, зручність у використанні та модульність, що відрізняє їх від конкурентів у галузі. На сьогодні в Україні працює уже близько 100 вантажівок виробництва Rheinmetall, а нещодавно прямо з заводу було поставлено ще 26 абсолютно нових.

Rheinmetall також забезпечує послуги з ремонту та обслуговування як на території третіх країн, так і безпосередньо в Україні.

У співпраці з урядом Німеччини дочірня компанія групи Rheinmetall Mobile Systeme GmbH передала українським військовим польовий госпіталь «під ключ» у серпні 2023 року. Він включає 32 ліжка для пацієнтів, вісім з них для інтенсивної терапії, а також найсучасніші медичні та обладнання для інтенсивної терапії. У серпні 2023 року десять українських військовослужбовців пройшли 14-денне навчання в Німеччині, де вчилися збирати, розбирати та керувати мобільним польовим госпіталем.

Крім того, Rheinmetall передав Україні рятувальну станцію (стандарт НАТО Role 1) у грудні 2023 року. Друга рятувальна станція з'явиться в першому кварталі 2024 року.

Ще однією сферою діяльності є допомога мобільними розвідувальними системами SurveilSPIRE. Вони можуть розвідувати та боротися з безпілотниками противника. Системи включають мобільні вежі спостереження з камерою денного та нічного бачення, мінідрони з автопілотом і систему командування та управління. Десять SurveilSPIRE вже доставлено. Уряд Німеччини замовив поставку нових розвідувальних систем. Rheinmetall співпрацює з естонською компанією-партнером щодо цих систем.

Великі поставки військової техніки та широке матеріально-технічне забезпечення роблять Rheinmetall Україна найважливішим партнером оборонної промисловості в боротьбі з російською агресією. Завдяки своїм величезним виробничим потужностям технологічне підприємство в Дюссельдорфі здатне не лише виробляти життєво важливі продукти, як-от боєприпаси, воно також може використовувати свій широкий портфель технологій, щоб допомогти Україні в боротьбі проти агресора.

Що відомо про спільне з Німеччиною підприємство 

Нагадаємо, що Федеральне антимонопольне відомство Німеччини дозволило Rheinmetall створити спільне підприємство з Україною ще наприкінці вересня.

Повідомляли, що підприємство базуватиметься у Києві.

У Rheinmetall зауважили, що погрози кремля посилити бомбардування України не вплинуть на наміри німецької збройної компанії щодо будівництва танкового заводу в Україні.

Нагадаємо, раніше повідомлялось, що німецький концерн Rheinmetall веде перемовини про будівництво танкового заводу в Україні.

Важливо зазначити, що Rheinmetall активно допомагає Україні у війні проти росії шляхом постачання боєприпасів та різної техніки. Зокрема, нещодавно концерн отримав нове замовлення на артснаряди для України.

Нагадаємо, що німецький оборонний концерн Rheinmetall та "Українська оборонна промисловість" офіційно повідомили про створення спільного підприємства для ремонту та підтримки у боєздатному стані бойової техніки переданою Німеччиною, а також іншими західними партнерами.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: