fbpx
Сьогодні
18:30 29 Лют 2024

Україна може зброю, надану Фінляндією, використовувати на території рф, - Міноборони країни

English version here

Фото: Фейсбук / Генштаб ЗСУ

Україна може зі зброї, що передала Фінляндія, завдавати ударів також і по території російської федерації, оскільки скандинавська країна не встановлювала жодних обмежень щодо її використання.

Про це заявив міністр оборони Фінляндії Антті Хаккянен, повідомляє Yle.

Очільник фінського оборонного відомства зазначив, що обмеження на використання зброї встановлюють переважно країни, які надали Україні далекобійні системи.

Це питання виникло після того, як майбутній командувач Сил оборони Естонії Андрус Меріло заявив раніше в інтерв'ю Yle, що країни Заходу зробили помилку, обмеживши використання зброї, яку вони передали Україні, лише на окупованій росією території.

Міністр оборони Хаккянен наголосив, що Фінляндія постійно веде обговорення з країнами-союзниками щодо обмежень у збройній допомозі для України.

Своєю чергою голова комітету парламенту з оборони Юкка Копра сказав, що Україна повинна мати можливість застосовувати зброю проти військових об'єктів на території росії.

Також заступник голови комітету з оборони Мікко Савола відзначив, що надана Фінляндією зброя може бути використана для ударів на території Росії. Однак він зазначив, що дальність дії цієї зброї менша, ніж у ракет великої дальності.

Журналісти також звернулися до НАТО з запитанням, чи надали члени Альянсу Україні інструкції щодо того, як і де використовувати військову допомогу.

У відповіді було зазначено, що позиція Альянсу полягає в тому, що Україна має право на самооборону, включно з можливістю завдавати ударів по військових об'єктах росії за межами своїх кордонів.

За словами Столтенберга, кожен союзник сам вирішуватиме, чи постачати F-16 в Україну. Водночас, додав він, Україна має право на самооборону, що передбачає можливість завдання ударів по російських військових цілях за межами України.

Водночас Сили оборони Фінляндії повідомили, що політична воля НАТО й інших західних країн, а також умова військової допомоги передбачають, що західна зброя не може бути використана для нападів на територію росії.

Окрім того, канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що виступає проти передачі Україні ракет Taurus. За його словами, зараз ЗСУ потрібні не ракети цього типу, а боєприпаси.

Варто додати, що 26 лютого президент Франції Еммануель Макрон оголосив про "коаліцію" для надання Україні "ракет середньої та великої дальності та бомб".

Що відомо про постачання далекобійних ракет в Україну

Нагадаємо, 27 травня минулого року Україна звернулася до Німеччини з офіційним запитому якому просила надати їй крилаті далекобійні ракети Taurus. 

У листопаді компанія-виробник MBDA, якій належить Taurus Systems, заявляла, що здатна в найкоротші терміни не лише наростити виробництво ракет Taurus, а й принагідно інтегрувати в них нові технічні досягнення.

22 лютого німецький Бундестаг підтримав підготовлену керівними партіями пропозицію щодо озброєння для України, яка, зокрема, передбачає заклик надати далекобійні системи українським Силам оборони.

Проте канцлер ФРН Олаф Шольц вчергове виступив проти постачання Україні далекобійних ракет Taurus. Зокрема, на його думку, якщо країна поставить це озброєння ЗСУ, є ризик, що це може втягнути Німеччину у війну з росією.

Своєю чергою в контексті можливості передати Україні німецькі далекобійні ракети Taurus глава держави Володимир Зеленський вважає, що перший крок буде за Сполученими Штатами.

Нагадаємо, що Білий дім офіційно підтвердив передачу Україні далекобійних ракет ATACMS у модифікації, яка має дальність 165 кілометрів.

Однак версія ракет ATACMS, яку отримала Україна, має обмежений радіус дії. Хоча попри це, кажуть американські чиновники, цього достатньо, щоб досягти майже всіх основних військових баз, які використовує росія.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: