fbpx
Сьогодні
19:55 29 Лют 2024

Зеленський: уже навесні Україна може зробити перші переговорні кроки про вступ до Євросоюзу

English version here

Фото: Офіс Президента

2024 рік стане "часом реальних перемовин": навесні планується розпочати перші переговорні кроки щодо вступу до Європейського Союзу.

Про це пише Рубрика, посилаючись на вечірнє відеозвернення президента Володимира Зеленського 29 лютого.

Як зазначив Глава держави, 2024 рік стане "часом реальних перемовин" щодо вступу до Євросоюзу.  Так само як підкреслив Зеленський, цей рік стане "часом максимального прагматизму" у відносинах із сусідами.

"Кожен бачить, що росія не збирається зупинятися. Вони там, у Москві, хочуть і перегони озброєнь, і нові хвилі дестабілізації. Ми всі у Європі маємо чітко це усвідомлювати: якщо впаде свобода когось одного – не витримає свобода всіх інших", — наголосив Глава держави на тлі кризи на польському кордоні.

Окрім того, Зеленський підбив підсумки свого візиту в Албанію на форум "Україна – Південно-Східна Європа". Зауважив, що "були хороші зустрічі" з представниками Хорватії, Чорногорії, Північної Македонії, Молдови, Боснії й Герцеговини, Сербії.

"Усі деталі зараз публічно озвучувати не варто, але можу сказати: вдалося досягти саме того, на що ми й розраховували", підкреслив Президент.

Утім, Зеленський все ж таки розкрив деякі деталі:

"Головне — є нові оборонні домовленості, нові пакети. Буде більше артилерії та більше нашого спільного виробництва з партнерами".

Зі слів українського лідера, усі країни Південно-Східної Європи погодились узяти участь у Глобальному саміті миру — першому саміті щодо "формули миру" на рівні лідерів країн, що запланований у Швейцарії цього року.

А в Саудівській Аравії зі спадкоємним принцом Мухаммадом бін Салманом аль Саудом Зеленський говорив про те, як зменшити "хаос і деструктив" у світі.

Що відомо про візит Зеленського в Албанію

28 лютого президент України Володимир Зеленський з неоголошеним візитом прибув до Албанії, вперше з початку повномасштабного вторгнення росії.

Український лідер там взяв участь у саміті Україна – Південно-Східна Європа на підтримку України 28 лютого.

У саміті взяли участь регіональні лідери з Сербії, Косово, Чорногорії та Північної Македонії, хоча прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс не буде присутній, натомість надіславши "представника на низькому дипломатичному рівні".

Окрім участі у саміті Президент Україні зустрівся також з представниками країн-учасниць, а саме:

Що відомо про перемовини щодо вступу України до ЄС

Як писала Рубрика, 8 листопада Європейська комісія офіційно рекомендувала державам ЄС почати переговори щодо вступу до Євросоюзу України.

Тоді ж ЄК представила звіт щодо прогресу України у 2023 році з подальшими рекомендаціями. Серед них — необхідність виконати всі рекомендації Венеційської комісії стосовно нацменшин, а саме внести деякі зміни до законодавства про державну мову, ЗМІ та освіту.

Нещодавно в Офісі Президента зазначили, що Україна виконала понад 90% рекомендацій Європейської комісії.

24 лютого президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що Європейська комісія готується надати загальні рамкові умови для початку перемовин з Україною про вступ до ЄС у березні 2024 року.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: