fbpx
Сьогодні
19:58 05 Гру 2023

Україна виконала понад 90% рекомендацій Європейської комісії, – Офіс Президента

English version here

Фото: Офіс Президента

Заступник керівника Офісу Президента України Ігор Жовква провів зустріч зі спеціальним уповноваженим Міністерства закордонних справ Греції з питань України Спиридоном Ламбрідісом.

Про це повідомляє Рубрика, посилаючись на Офіс Президента.

Співрозмовники обговорили стан виконання домовленостей за результатами візиту Президента України Володимира Зеленського до Грецької Республіки в серпні поточного року, під час якого, зокрема, відбувся перший саміт Україна – Балкани. Ігор Жовква подякував Греції за вагому підтримку нашої держави протягом усього періоду спротиву повномасштабній агресії РФ і висловив сподівання на поглиблення взаємодії в усіх стратегічних сферах, що становлять взаємний інтерес.

Україна виконала понад 90% рекомендацій

Фото: Офіс Президента

Зі свого боку Спиридон Ламбрідіс під час зустрічі анонсував готовність Греції до проведення другого саміту Україна – Балкани у 2024 році.

Окрему увагу сторони приділили безпековій ситуації в Україні та потребам нашої держави з метою успішного проведення контрнаступальних операцій зі звільнення тимчасово окупованих Росією територій.

Співрозмовники обмінялися думками щодо практичних результатів зустрічі радників лідерів із питань національної безпеки та політичних радників, яка відбулася на Мальті 28–29 жовтня.

Україна виконала понад 90% рекомендацій

Фото: Офіс Президента

Напередодні саміту Європейської ради було обговорено поступ України на шляху інтеграції в ЄС. Заступник керівника Офісу Глави держави поінформував спеціального уповноваженого МЗС Греції про прогрес у реформуванні країни, досягнутий у період після оприлюднення Європейською комісією рекомендації почати переговори з Україною про вступ до Євросоюзу в межах щорічної доповіді з розширення.

«Очікуємо на демонстрацію європейської єдності й підтримку Грецією, як і рештою країн ЄС, політичного рішення щодо початку переговорів з Україною про вступ до Євросоюзу. Україна виконала понад 90% необхідних для цього рекомендацій Європейської комісії та розраховує на справедливе рішення ЄС, що базується на відповідних здобутках», – наголосив Ігор Жовква.

Нагадаємо, 21 листопада стало відомо, що Європейський парламент погодився відкрити офіс у Києві на прохання президента України Володимира Зеленського. Очікують, що такий офіс полегшить відносин з українським парламентом, зокрема для зв'язку з "відповідними комітетами Європарламенту та полегшення адміністративної роботи".

Що відомо про вступ України до Євросоюзу

Нагадаємо, що 8 листопада Європейська комісія офіційно рекомендувала державам ЄС почати переговори щодо вступу до Євросоюзу України.

Тоді ж ЄК представила звіт щодо прогресу України у 2023 році з подальшими рекомендаціями. Серед них — необхідність виконати всі рекомендації Венеційської комісії стосовно нацменшин, а саме внести деякі зміни до законодавства про державну мову, ЗМІ та освіту.

Своєю чергою уряд Угорщини також погрожує заблокувати початок переговорів про вступ України до Європейського Союзу, заявляючи про порушення прав угорців в Україні.

Крім того, глава угорського МЗС Петер Сійярто сказав, що вступ до Євросоюзу України, поки там триває війна, принесе війну у "спільноту, чого, очевидно, не хоче ніхто".

Головний дипломат ЄС Жозеп Боррель за підсумками зустрічі міністрів закордонних справ країн Євросоюзу заявив, що Україна є головним пріоритетом і ЄС не втомиться від своїх зобов'язань щодо підтримки.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: