fbpx
Сьогодні
12:25 28 Лют 2024

Зеленський та Рама підписали Договір про дружбу та співробітництво між Україною та Албанією

English version here

Фото: Офіс Президента

28 лютого в албанській столиці Тирані під час зустрічі Президент України Володимир Зеленський і Прем'єр-міністр західнобалканської країни Еді Рама підписали Договір про дружбу та співробітництво між Україною та Республікою Албанія.

Про це пише Рубрика, посилаючись на Офіс Глави держави.

Як зазначають, документ сприятиме розвитку співпраці з Албанією та зміцненню позицій України в Балканському регіоні.

Згідно з Договором, Україна та Албанія розвиватимуть взаємовигідне співробітництво в галузі торгівлі, економіки, науки й технологій, культури, освіти, охорони здоров'я, засобів масової інформації, туризму та спорту.

Зеленський та Рама

Фото: Офіс Президента

Також передбачають встановлення комерційних контактів між державними й приватними підприємствами та організаціями двох держав.

Окрім того, сторони співпрацюватимуть у сфері:

  • охорони довкілля,
  • застосування екологічно чистих технологій,
  • раціонального використання природних ресурсів.
Зеленський та Рама

Фото: Офіс Президента

Україна й Албанія забезпечуватимуть розширення контактів між громадянами та державними й недержавними організаціями, профспілками, навчальними та культурними закладами, молодіжними й спортивними організаціями двох держав.

А ще співпрацюватимуть у питаннях боротьби з організованою злочинністю, тероризмом, наркоторгівлею, торгівлею людьми, контрабандою всіх видів, зокрема й культурних та історичних цінностей.

Також Зеленський у Телеграмі повідомив, що сьогодні говорили й про оборонні потреби України та можливість спільного виробництва озброєнь.

"Дякуємо уряду та народу Албанії, ніколи не забудемо теплого ставлення вашого суспільства до українців", зауважив Президент.

Що відомо про візит Зеленського в Албанію

28 лютого президент України Володимир Зеленський з неоголошеним візитом прибув до Албанії, вперше з початку повномасштабного вторгнення росії.

Також Зеленський там візьме участь у саміті Україна – Південно-Східна Європа на підтримку України 28 лютого.

"Буде запрошено значну кількість лідерів цієї частини Європи, а президент Зеленський виступить співорганізатором і співголовою заходу, що має особливе значення в сьогоднішньому контексті", – цитує міністра закордонних справ Албанії Іглі Хасані ABNA-se.

У саміті візьмуть участь регіональні лідери з Сербії, Косово, Чорногорії та Північної Македонії, хоча прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс не буде присутній, натомість надіславши "представника на низькому дипломатичному рівні".

Варто додати, напередодні приїзду Зеленського прем'єр-міністр Албанії Еді Рама заявив, що на тлі європейських та західних "виправдань" та "обмежень" щодо допомоги України Західні Балкани готові зробити свій внесок у боротьбу проти рф. Адже країни-члени Євросоюзу потребують цього регіону для своєї безпеки.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: