fbpx
Сьогодні
21:59 24 Лют 2024

Вступ України в ЄС: Єврокомісія озвучила терміни надання переговорної рамки

Європейська комісія готується надати загальні рамкові умови для початку перемовин з Україною про вступ до ЄС у березні 2024 року.

Про це повідомила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн на пресконференції у Києві, інформує Рубрика.

«Ми вже почали процес скринінгу — там дуже багато роботи і великий графік. Я вас заохочую виконати рекомендації Єврокомісії. З нашого боку ми, комісія, надамо в середині березня загальну рамку для переговорів», — наголосила вона. 

За словами Урсули фон дер Ляєн, членство в ЄС було б найкращим кроком для зміцнення безпеки України.

Нагадаємо, у грудні лідери країн-членів ЄС на саміті у Брюсселі схвалили початок переговорів щодо вступу України до Євросоюзу.

Фактично переговори про вступ України до ЄС поки не розпочалися, оскільки зараз ще ведеться скринінг українського законодавства на відповідність вимогам ЄС, а також формується переговорна рамка.

Переговорна рамка – це технічне завдання яке охоплює різноманітні аспекти майбутніх перемовин про членство в ЄС з країною-кандидатом:

  • етапи перемовин,
  • відкриття переговорних глав, які глави відкриваються першими, які закриваються останніми,
  • як оцінюється прогрес і закриваються переговорні глави та ін.

Що відомо про перемовини щодо вступу України до ЄС

Як писала Рубрика, 8 листопада Європейська комісія офіційно рекомендувала державам ЄС почати переговори щодо вступу до Євросоюзу України.

Тоді ж ЄК представила звіт щодо прогресу України у 2023 році з подальшими рекомендаціями. Серед них — необхідність виконати всі рекомендації Венеційської комісії стосовно нацменшин, а саме внести деякі зміни до законодавства про державну мову, ЗМІ та освіту.

Нещодавно в Офісі Президента зазначили, що Україна виконала понад 90% рекомендацій Європейської комісії.

ЗМІ повідомляли, що Єврокомісія може наприкінці лютого оприлюднити оцінку щодо прогресу з євроінтеграційними реформами України, від якої залежить фактичний початок переговорів про вступ. Втім, ця дата ще не є фінальною.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: