fbpx
Сьогодні
Фото 16:44 27 Лют 2024

У центрі Варшави фермери влаштували акцію протесту під будівлею Сейму: вимагають обмежити імпорт з України

Фото: AP Photo

У центрі Варшави проходить масштабна демонстрація фермерів. Протестувальники вимагають насамперед відмовитися від «зеленого курсу» Європейського Союзу в аграрному секторі та обмежити імпорт продовольства з України.

Про це повідомляє Рубрика, посилаючись на PAPPolskie Radio та RMF.

У варшавській мерії розповіли, що напередодні організатори сповістили про наміри провести 10-тисячне зібрання, але запевнили, що марш буде мирним і пішим, оскільки до польської столиці не пропустили сільгосптехніку.

У центрі Варшави фермери влаштували акцію протесту

Фото: hromadske

Демонстрація розпочалася о 12 за київським часом. За різними оцінками, у ній беруть участь від 10 до 30 тисяч людей. Перед маршем мітингувальники заспівали гімн. Також запускали петарди, вмикали сирени та запалювали кілька фаєрів.

У центрі Варшави фермери влаштували акцію протесту

Фото: hromadske

Відкриваючи акцію протесту, голова організації «Фермери та сільськогосподарські організації» Славомір Іздебскі розповів, що разом з аграріями до столиці приїхали також шахтарі з профспілки «Серпень 80», автоперевізники та представники різних «низових рухів». Організатори закликали не використовувати піротехнічні матеріали.

У центрі Варшави фермери влаштували акцію протесту

Фото: hromadske

Один із лідерів протесту Щепан Вуйчик наголосив, що протестувальники вимагають «відмовитися від помилкових і деструктивних положень «зеленого курсу» й закрити кордони від надходження різних видів агропродовольчої продукції з-за меж ЄС, а також захистити тваринництво в Польщі.

Протестувальники вирушили від площі Дефіляд у бік будівлі польського парламенту. Рух транспорту у центрі Варшави призупинили.

У центрі Варшави фермери влаштували акцію протесту

Фото: hromadske

На чолі маршу їхав трактор із причепом, наповненим тюками соломи у вигляді танку. Дехто віз опудало прем'єр-міністра Дональда Туска.

О 14:25 за Києвом учасники демонстрації дісталися будівлі парламенту. На зустріч зі спікером парламенту Шимоном Головнею відправилася делегація із лідерів протесту. Водночас Вуйчик наголосив, що делегація, яка йде до Сейму, не збирається підписувати жодних поступок, і що основні вимоги фермерів мають бути ухвалені владою.

У центрі Варшави фермери влаштували акцію протесту

AP Photo

Нагадаємо, раніше Рубрика повідомляла, що станом на сьогодні, 27 лютого, українська сторона не має офіційного підтвердження інформації щодо намірів польських перевізників приєднатися до фермерів з метою блокування українсько-польського кордону. На даний час на кордоні з боку Польщі заблокованими залишаються близько 2100 вантажівок. Українські перевізники дзеркально блокуватимуть рух вантажівок на польській реєстрації.

Що відомо про перекриття польськими перевізниками кордону

Польський міністр інфраструктури Даріуш Клімчак повідомив, що з польськими перевізниками досягли домовленостей і ті тимчасово припинили блокувати пункти пропуску на кордоні з Україною до 1 березня.

7 січня заступник міністра інфраструктури Сергій Деркач заявив, що Україна вже виконала свою частину домовленостей щодо розблокування польсько-українського кордону. Їх узгодили ще в грудні 2023 року під час візиту представників польського уряду до Києва. Над задоволенням решти вимог польських протестувальників мав працювати польський уряд.

Нагадаємо, польські перевізники, а згодом і фермери почали блокувати рух українських вантажівок з осені 2023 року. Причиною страйку перевізників називають "надмірну конкуренцію" після ухвалення "транспортного безвізу" між Україною та країнами ЄС.

А польські фермери протестують, щоб добитися помʼякшення європейського "зеленого курсу", а також отримувати більше субсидій, дотацій та компенсацій.

Через блокаду українська економіка зазнала вже мільярда євро збитків, економічні втрати Польщі ще більші. Окрім того, на території Польщі померли троє українських водіїв.

Нагадаємо, з 1 березня польські перевізники мають намір приєднатися до протесту фермерів, які блокують прикордонні переходи з Україною. Їхня акція може відбутися на чотирьох пунктах пропуску.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: