fbpx
Сьогодні
Ексклюзив 15:48 08 Тра 2024

“Єдині” запускають ювілейний курс з переходу на українську мову: для кого це рішення?

Фото: Рух “Єдині”

"Рубрика" вже писала про "Єдиних" раніше. Розповідаємо, що змінилося в ініціативі, як вона підходить до 25-го ювілейного курсу та як долучитися до навчання.

У чому проблема?

Наприкінці 2023 компанія Gradus Research у межах проєкту "Градус суспільства під час війни", провела опитування. Його результати свідчать, частка опитаних українців, які почали спілкуватись українською мовою у побуті, постійно зростає і наразі складає 65%.

У квітні 2022 року вона становила 53%, а у 2023-му — 61%. Це, звісно, не проблема, а проте ще багато українців не наважуються розмовляти українською. Ті, хто виріс в російськомовному середовищі, часто говорять, що "соромляться перекручувати мову", бояться помилок, не вірять у власні сили.

Яке рішення?

Від початку повномасштабного вторгнення Всеукраїнський Рух "Єдині" допомагає всім охочим заговорити українською. Просто зараз волонтерський рух проводить набір на ювілейний 25-й онлайн-курс "Єдині" для тих, хто хоче подолати сумління та страхи, перейти на мову та покращити свою українську. "Єдині" — це місячний курс підтримки в переході на українську мову. 

Як це працює?

Рік тому "Рубрика" вже писала про цей волонтерський проєкт. То що змінилося? 

"Як і раніше, "Єдині" допомагають перейти на українську мову безоплатно. Маємо курси з навчання української мови з психологічною підтримкою у переході. Також граматичний курс для удосконалення й вивчення граматики, лексики та вимови.

Щомісяця до кожного курсу доєднуються зіркові амбасадори. У квітні нас підтримали Аміл та Раміл Насірови з гурту "Курган і Агрегат", які просто "підірвали" нашу сторінку і залучили чимало молоді. Цього місяця — хореограф Євген Кот. Усі відомі амбасадори пройшли шлях у переході на українську та надихають своїм досвідом учасників", — розповідає комунікаційниця "Єдиних" Аліна Кругляк. — "Наша команда робить усе можливе, аби допомогти українцям  перейти та вільно спілкуватися українською. Рух "Єдині" вже охопив своєю діяльністю майже півмільйона українців і ми не зупиняємося".

Вивчати українську мову легко!

Рух

Під час навчання учасники курсу щодня отримують завдання та навчальні матеріали, які допоможуть подолати мовний бар'єр, беруть участь у вебінарах та розмовних клубах у своєму місті.

Протягом 28 днів учасники отримують

  • щоденні завдання та навчальні матеріали; 
  • поради психолога під час переходу; 
  • розмовні клуби — очні та онлайн;  
  • аудіо-, відеозаписи до уроків; 
  • тести; 
  • підбірки корисних джерел для поглиблення знань про граматику та лексику української мови; 
  • онлайн-ігри з вивчення української; 
  • навчальні класи онлайн;
  • Friendly-чати підтримки. 

Викладачі також говоритимуть про:

  • подолання мовного бар'єра;
  • мотивацію розмовляти українською мовою;
  • найпоширеніші помилки, яких припускаються у переході на українську мову;
  • українську музику, фільми для дітей та дорослих, а також про український YouTube;
  • ігри, жарти українською;
  • значення української мови в культурі;
  • книжки українською;
  • історію України та культуру.

Після засвоєння Граматичного курсу можна пройти тестування та отримати сертифікат. 

"Наші курси будуть корисні всім, хто переходить на українську та вдосконалює її. Програми курсів розроблені таким чином, щоб зробити процес вивчення української динамічним та цікавим. Чати підтримки, спілкування з професійними модераторами, зустрічі з психологами допомагають у переході на українську навіть найсором'язливішим. Також курси будуть цікаві всім охочим, як тим, що відвідують розмовні клуби щомісяця так і тих, хто до них тільки долучається", — говорить координаторка територіальних громад Віра Гронська

Долучитися до курсу можна з будь-якої точки світу:

  • Реєстрація на сайті за посиланням. Набір на травневий курс триватиме до 12 травня включно. Участь безоплатна.
  • Тут можна знайти посилання для реєстрації для участі у розмовних клубах 25-го курсу в різних містах України.

А це точно працює?

За два роки українською заговорили майже півмільйона 

Рух

Зустріч у Розмовному клубі в Камʼянському 

20 квітня Всеукраїнський Рух "Єдині" відсвяткував другу річницю заснування. За цей час команда охопила своєю діяльністю та допомогла перейти на українську мову понад 440 тисячам українців з усього світу. 

За 2 роки у Русі працює 35 членів команди, понад 500 волонтерів і 23 зіркові амбасадори. Команда провела понад 40 онлайн-курсів, організувала 7800 зустрічей у 305 розмовних клубах української мови у 35 територіальних громадах України та в 11 містах за кордоном: Польщі, Чехії, Литві, Фінляндії, Нідерландах, Великій Британії, Німеччині та Кіпрі.

24 серпня 2023 року "Єдині" провели всеукраїнську акцію "Біжу за мову" на підтримку людей в окупації та тих, хто став на шлях переходу на українську мову. Також Рух запровадив щорічний Форум "Українська — мова Перемоги".

"За цей час зроблено дуже багато роботи, вкладено багато енергії та душі усіх членів команди. Але, якщо дивитися глобально, то 25 курсів — це лише початок у довготривалому процесі відсторонення від усього російського, популяризації українського, зміцнення нашої мовної стійкості та розвитку України", — коментує координаторка територіальних громад. 

Рух

Розмовний клуб у VeteransHub в Одесі

Віра Гронська розповідає, особливу увагу слухачі приділяють вживанню кличного відмінка, правильному вживанню часу, правопису складних слів, а ще учасникам дуже подобається перекладати тексти з російської на українську і виписувати цікаві українські слова.

Вона зауважує, що з курсу в курс завжди є зміни, особливо у спілкуванні наживо. Часто на заняттях можна почути й побачити цікавинки, які вигадують модератори. Наприклад нещодавно модераторка з Вознесенська Ірина Щупак надіслала в чат своїм слухачам таке питання: "Чому пінгвіни живуть зимою без своїх фантазій?" 

"Писали мені різні свої думки, насміялися разом. Але інтригу я тримала до останнього: цей вислів насправді про веселку (подивіться на перші літери). Тож впевнена, в цьому питанні русизмів більше не буде", —  ділиться Ірина Щупак.

Поступово змінюється й аудиторія проєкту: дедалі більше долучаються учасники, що походять зі східних і південних областей. Але найголовніше — багато розмовних клубів з часом перетворюються на мініспільноти та стають колами підтримки для людей не тільки з питань вивчення мови. 

Ще більше корисних рішень!

"Єдині" не стоять на місці, тож окрім вже відомих курсів, Рух запускає два нових курси, які стануть у пригоді тим, хто хоче вільно володіти державною мовою для виконання службових обов'язків, а також охочим створювати тексти українською. Курс для творчих людей "Видноколо" стартує вже 20 травня.

А ще Всеукраїнський Рух "Єдині" готує курси української для військових. У Міжнародний день рідної мови відбулося перше практичне заняття української для військових від Руху "Єдині". Подія об'єднала понад 40 військовослужбовців, які прагнуть вдосконалити свої мовні навички, збагатити словниковий запас, позбутися русизмів та англізмів. 

Нагадаємо, що до 80% української аудиторії повністю відмовилися від російського контенту – російських опозиційних та офіційних ЗМІ, а також музики.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: