fbpx
Сьогодні
11:46 18 Лют 2024

Європа має припинити скиглити через Трампа та зосередитись на Україні, - прем'єр-міністр Нідерландів

Фото: Офіс Президента

Європейські країни повинні припинити скиглити через кандидата в президенти Сполучених Штатів Америки Дональда Трампа та зосередитись на тому, що вони можуть зробити для України.

Про це заявив прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте під час Мюнхенської конференції з безпеки, якого цитує Reuters.

Видання нагадує, що експрезидент США викликав обурення в Європі після заяв про те, що, у разі переобрання на посаду глави Білого дому, він не буде захищати союзників по НАТО. Адже вони не витрачають достатньо коштів на оборону.

"Ми повинні припинити стогнати, скиглити та нити про Трампа. Це залежить від американців. Я не американець, я не можу голосувати в США. Ми повинні працювати з тим, хто знаходиться на танцмайданчику", зазначив Рютте.

Як додав прем'єр Нідерландів, Європа в будь-якому випадку повинна витрачати більше на оборону й нарощування виробництва боєприпасів. І не лише тому, що Трамп може знову обійняти посаду президента США.

Зокрема він наголосив на важливості підтримки України, оскільки це також в інтересах Європи.

Нагадаємо, що 17 лютого на полях Мюнхенської конференції з безпеки президент України Володимир Зеленський провів зустріч з прем'єром Нідерландів Марком Рютте.

Глава держави подякував Королівству Нідерланди та особисто Марку Рютте за тверду й вагому підтримку України під час повномасштабного вторгнення Росії.

Зеленський відзначив:

  • оборонну допомогу Нідерландів обсягом понад 2 млрд євро, передбачену для України в поточному році,
  • внески до Європейського фонду миру, гуманітарну допомогу та підтримку проєктів із відбудови нашої країни.

Сторони обговорили подальшу оборонну підтримку України, потреби в ППО та артилерії. Окремо зупинилися на діяльності міжнародної авіаційної коаліції, важливій ролі Нідерландів у процесі підготовки українських пілотів на території Румунії та передачі Україні винищувачів F-16.

Окрім того, прем'єр Нідерландів, які очолюють авіакоаліцію, розповів про прогрес у передачі Україні винищувачів F-16.

"Сподіваємося передати їх якомога швидше… Є в цих справах прогрес. Йдемо, в принципі, за графіком. Тож це хороші новини", – пояснив Рютте.

Що відомо про Мюнхенську конференцію-2024

Цього року ювілейна (минуло рівно 60 років з першого подібного заходу в Мюнхені) Мюнхенська безпекова конференція стартувала 16 лютого та триватиме до 18 лютого, в ній беруть участь понад 50 лідерів країн та 100 міністрів.

На порядку денному – світова безпекова криза, збройні конфлікти, проблеми міграції, клімат, розвиток новітніх технологій. А допомога Україні є однією з головних тем.

Зазначимо, що вперше на MSC будуть широко представлені країни Глобального Півдня. А от уряди Росії й Ірану не запрошені.

На заході очно бере участь і президент Володимир Зеленський. Він відвідує конференцію в рамках своєї поїздки до Німеччини та Франції, з якими підписав угоди про гарантії безпеки для України.

Зранку 17 лютого український Глава ступив з промовою: закликав зупинити агресора та вказав на ризики для світу. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: