fbpx
Сьогодні
14:59 14 Лют 2024

Нідерланди приєдналися до коаліції передових безпілотників для України

English version here

Фото: Офіс Президента

Нідерланди приєднуються до військової коаліції, яка постачатиме Україні передові технології безпілотників.

Про це повідомила міністрка оборони Нідерландів Кайса Оллонґрен в інтерв'ю Reuters.

"Звичайно, ми знаємо, що дрони дуже важливі в цій війні. Саме тому ми приєднуємося до коаліції безпілотників, яку Україна започаткувала разом з Латвією та іншими країнами, щоб переконатися, що ми робимо саме це — збільшуємо виробництво, використовуємо новітні технології та забезпечуємо саме те, що потрібно Україні", сказала міністерка.

Нагадаємо, що на засіданні Контактної групи з оборони України у форматі "Рамштайн" 23 січня до ІТ-коаліції приєдналася ще одна країна – Нідерланди.

Як повідомили у відомстві, новий учасник коаліції вже зробив внесок у розмірі €10 мільйонів.

У Міноборони зазначили, що ціллю IT-коаліції є підтримка міністерства та Збройних Сил України у сфері ІТ, зв'язку та кібербезпеки.

Окрім Нідерландів, учасниками ініціативи є ще 11 країн: Україна, Бельгія, Великобританія, Данія, Естонія, Ісландія, Італія, Латвія, Литва, Люксембург та Японія.

Окремо від Нідерландів, Данія в ході роботи Контактної групи виділила 91 мільйон данських крон (понад €12 мільйонів) на кіберзахист України у межах ІТ-коаліції.

Що відомо про коаліції, що утворилися для військової допомоги Україні

ІТ-коаліція – це спеціальна група держав у межах Контактної групи з питань оборони України ("формат Рамштайн") під керівництвом Естонії та Люксембургу.

Під час засідання Контактної групи з питань оборони України (UDCG) 19 вересня міністри оборони України, Естонії та Люксембургу провели стартову зустріч нової ІТ-коаліції у рамках "формату Рамштайн".

Окрім того, як раніше Рубрика повідомляла, Норвегія та Велика Британія для підтримки України створили морську коаліцію. Зазначають, що нове об'єднання постачатиме кораблі та інші транспортні засоби українським захисникам для ведення бойових дій на морі.

У зв'язку з цим, Велика Британія в межах нової морської коаліції мала передати Україні два мінні тральники. Однак Туреччина, посилаючись на конвенцію, згідно з якою протоки, які контролює вона, мають бути закритими для військових кораблів воюючих сторін, заявила, що не пропустить їх.

Також Україна та Латвія створили Коаліцію дронів та систем радіоелектронної боротьби, до якої будуть приєднуватись інші країни-союзники.

Глава оборонного відомства Латвії Андріс Спрудс заявив, що балтійська країна бере участь у створенні коаліції з майже 20 країн для озброєння українських військових "тисячами" нових безпілотних літальних апаратів.

Раніше прем'єр-міністри Нідерландів та Великої Британії домовилися працювати над формуванням міжнародної коаліції винищувачів для УкраїниДо них долучилася і Данія.

Останнім часом країни-партнери України обговорюють збільшення кількості бортів, які будуть передані Повітряним силам ЗСУ: як тільки будуть вирішені всі технічні питання, Київ отримає винищувачі F-16.

Також Франція, США і ще понад 20 країн 18 січня, створили в Парижі артилерійську коаліцію для надання допомоги Україні у відсічі російській агресії.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: