fbpx
Сьогодні
16:41 16 Лют 2024

Підписана угода про гарантії безпеки між Україною та Німеччиною стала найпотужнішим документом, - Зеленський

Фото: ОПУ

Президент Володимир Зеленський заявив, що підписана сьогодні угода про гарантії безпеки між Україною та Німеччиною стала найпотужнішим документом.

Про це повідомляє Рубрика з посиланням на заяву Володимира Зеленського під час спільної пресконференції з німецьким канцлером Олафом Шольцом.

"В України не було потужніших документів ніж цей, який ми сьогодні підписали", – наголосив президент.

Зеленський подякував Британії, за те, що вона показала приклад для інших країн та першою розпочала процес підписання гарантій безпеки з Україною.

"Понад 20 країн вже підтримують (ідею підписання спільних гарантій безпеки, – ред.), але конкретика підписана сьогодні тільки з Британією і Німеччиною", – пояснив глава держави.

Він також зазначив, що в України вже є домовленості й з іншими державами, з якими наразі напрацьовуються відповідні угоди.

"Цей документ дуже потужний, з тих перемовин, які в нас є з іншими державами, при всій повазі, я думаю, що це буде один із найпотужніших документів", – наголосив президент.

Угода про гарантії безпеки з Німеччиною

Сьогодні український президент разом з німецьким канцлером підписали спільну угоду про гарантії безпеки.

Зокрема ця угода укладається в розвиток Спільної декларації, проголошеної Німеччиною та іншими членами "Групи семи" у Вільнюсі 12 липня 2023 року, до якої надалі приєдналися ще 25 держав.

Цією угодою країни вирішили підтвердити, поглибити та розширити своє співробітництво та партнерство, яке ґрунтується на спільних інтересах у захисті міжнародного права та правопорядку і миру та захисті основоположних прав і свобод людини.

Підписавши дану угоду Німеччина зобов'язалась продовжувати надавати підтримку Україні протягом усього строку дії цього документа.

Німеччина також забезпечить, на вимогу, навчання і тренування для інструкторів правоохоронних органів та продовжить надавати матеріальну підтримку партнерським відомствам у правоохоронній сфері.

Дана угода загалом включає різні сфери взаємодопомоги між країнами. Зокрема сектори:

  • безпекової та військової допомоги;
  • економічної стабільності, стійкості та відновлення;
  • сталий розвиток
  • технічної та фінансової підтримки;
  • політичної співпраці;
  • двосторонніх відносин та європейської інтеграції.

Крім іншого дана угода також включає пункт про допомогу між країнами у випадку майбутньої агресії. Зокрема у випадку майбутнього збройного нападу Росії на Україну на вимогу будь-якого з учасників, вони проведуть консультації протягом 24 годин для визначення відповідних подальших кроків.

Візит Зеленського до Німеччини та Франції

Як раніше повідомляла Рубрика, 16 лютого, Президент України Володимир Зеленський прибув до Відомства Федерального канцлера Німеччини у Берліні, де почалися його переговори з канцлером ФРН Олафом Шольцом. Лідери планують обговорити подальшу підтримку України в оборонній, політичній та фінансовій сферах.

Під час пресконференції з Володимиром Зеленським глава німецького уряду Олаф Шольц оголосив про новий пакет військової допомоги Україні на 1,1 мільярда євро.

На вечір у Зеленського заплановано поїздку до Парижа, де він має намір підписати другу угоду про безпеку з президентом Франції Еммануелем Макроном.

Крім того, 17 лютого глава української держави виступить на головній сцені Мюнхенської безпекової конференції, а також проведе низку двосторонніх зустрічей на її полях.

Також у Зеленського заплановані переговори з:

  • віцепрезиденткою США Камалою Гарріс,
  • президентом Чехії Петром Павелом,
  • прем'єр-міністеркою Данії Метте Фредеріксен,
  • прем'єр-міністром Нідерландів Марком Рютте та іншими лідерами держав і великих бізнесів.
Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: