fbpx
Сьогодні
15:46 17 Лют 2024

У Мюнхені Зеленський зустрівся з президентом Азербайджану, прем'єрами Бангладеш та Нідерландів

English version here

Фото: Офіс Президента

17 лютого у Мюнхені президент України Володимир Зеленський провів зустрічі президентом Азербайджанської Республіки Ільхамом Алієвим, прем'єркою Республіки Бангладеш Шейх Хасіною Вазед та прем'єром Нідерландів Марком Рютте.

Про це пише Рубрика, посилаючись на Офіс Глави держави.

Зустріч з президентом Азербайджанської Республіки Ільхамом Алієвим

Як повідомляють, глава Української держави привітав співрозмовника з перемогою на нещодавніх дострокових виборах Президента Азербайджану та висловив упевненість у подальшому зміцненні українсько-азербайджанських відносин.

"Ми дуже цінуємо теплі відносини між нашими державами та нашими суспільствами", – сказав Зеленський.

Президенти наголосили на незмінній взаємній підтримці суверенітету й територіальної цілісності обох держав.

Зеленський та президент Азербайджана Алієв

Фото: Офіс Президента

Під час зустрічі лідери обговорили двосторонню співпрацю в торговельно-економічній, енергетичній, гуманітарній та інших сферах.

Зеленський відзначив допомогу Азербайджану в забезпеченні надійного функціонування енергетичної системи України. Окремо він подякував Ільхаму Алієву за реалізацію проєктів з відбудови міста Ірпеня та висловив сподівання на подальший внесок Азербайджану в економічне відновлення України.

Зеленський та президент Азербайджана Алієв

Фото: Офіс Президента

Лідери обговорили можливі спільні економічні проєкти, серед іншого в енергетичній галузі. Зокрема, йшлося про можливе використання українських газосховищ.

Співрозмовники скоординували майбутні спільні зусилля. Зеленський розповів Ільхаму Алієву про підготовку до Глобального саміту миру у Швейцарії.

"Наша підтримка територіального суверенітету і цілісності України є непорушною і це не зміниться. Ми, як країна, яка потерпала від окупації, чудово розуміємо вашу ситуацію і бажаємо миру українцям та Україні", – відповів Алієв.

Зустріч з прем'єр-міністеркою Республіки Бангладеш Шейх Хасіною Вазед

Глава держави подякував очільниці уряду Бангладеш за підтримку суверенітету й територіальної цілісності України, зокрема на майданчику ООН. Зеленський також наголосив на важливості підтримки українських ініціатив з боку Бангладеш.

Зеленський та прем'єрка Бангладеш Шейх Хасіна Вазед

Фото: Офіс Президента

Володимир Зеленський розповів Прем'єр-міністерці про:

  • боротьбу України з російською агресією,
  • ситуацію на полі бою,
  • українське бачення справедливого миру на основі Української формули миру.

Президент запропонував Республіці Бангладеш долучитися до імплементації Формули та взяти участь в інавгураційному Глобальному саміті миру.

Зеленський та прем'єрка Бангладеш Шейх Хасіна Вазед

Фото: Офіс Президента

Окремо Глава держави поінформував співрозмовницю про зусилля України зі:

  • створення альтернативного "зернового коридору" в Чорному морі,
  • недопущення спроб росії підірвати мирне судноплавство в Чорноморському регіоні.

Президент України та Прем'єр-міністерка Бангладеш також обговорили перспективи налагодження співпраці в торговельно-економічній сфері, зокрема щодо постачання української аграрної продукції до цієї країни.

Зустріч з прем'єром Нідерландів Марком Рютте

Глава держави подякував Королівству Нідерланди та особисто Марку Рютте за тверду й вагому підтримку України під час повномасштабного вторгнення Росії.

Зеленський та прем'єр Нідерландів Рютте

Фото: Офіс Президента

Володимир Зеленський докладно поінформував співрозмовника про ситуацію на фронті. Він відзначив:

  • оборонну допомогу Нідерландів обсягом понад 2 млрд євро, передбачену для України в поточному році,
  • внески до Європейського фонду миру, гуманітарну допомогу та підтримку проєктів із відбудови нашої країни.

Сторони обговорили подальшу оборонну підтримку України, потреби в ППО та артилерії. Окремо зупинилися на діяльності міжнародної авіаційної коаліції, важливій ролі Нідерландів у процесі підготовки українських пілотів на території Румунії та передачі Україні винищувачів F-16.

Зеленський та прем'єр Нідерландів Рютте

Фото: Офіс Президента

Президент України відзначив успішну роботу команд двох країн над проєктом двосторонньої безпекової угоди на основі Вільнюської декларації G7.

Лідери також обговорили реалізацію Української формули миру та підготовку до проведення першого Глобального саміту миру у Швейцарії.

Окрему увагу Володимир Зеленський і Марк Рютте приділили інтеграції України в НАТО.

Варто додати, що на протокольній частині зустрічі, голландські журналісти попросили лідерів прокоментувати, як вплине на їхні відносини можливий перехід Марка Рютте на посаду генсека НАТО.

Зеленський пообіцяв, що вимагатиме від "свого друга Марка" рішення про запрошення України до Альянсу.

"У нас будуть тверді відносини, і Марку доведеться відповідати на складне запитання від України, якщо він стане генеком НАТО – а я сподіваюся, що він стане. Це запитання – (про надання) запрошення для України до НАТО", – заявив президент України.

Президент додав, що очікує на сприяння Рютте у втіленні цієї мети.

Що відомо про Мюнхенську конференцію-2024

Цього року ювілейна (минуло рівно 60 років з першого подібного заходу в Мюнхені) Мюнхенська безпекова конференція стартувала 16 лютого та триватиме до 18 лютого, в ній беруть участь понад 50 лідерів країн та 100 міністрів.

На порядку денному – світова безпекова криза, збройні конфлікти, проблеми міграції, клімат, розвиток новітніх технологій. А допомога Україні є однією з головних тем.

Зазначимо, що вперше на MSC будуть широко представлені країни Глобального Півдня. А от уряди Росії й Ірану не запрошені.

На заході очно бере участь і президент Володимир Зеленський. Він відвідує конференцію в рамках своєї поїздки до Німеччини та Франції, з якими підписав угоди про гарантії безпеки для України.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: