fbpx
Сьогодні
19:15 18 Лют 2024

російські окупанти розстріляли двох українських полонених: військові перевіряють інформацію

Фото: З соцмереж

Зранку, 18 лютого, військовослужбовці російської федерації розстріляли двох українських військовополонених у смузі відповідальності Оперативно-стратегічного угруповання військ "Хортиця". Збройні сили України перевіряють цю інформацію.

Про це повідомила пресслужба Сухопутних військ ЗСУ, передає Рубрика.

"Сьогодні вранці в смузі відповідальності ОСУВ "Хортиця" росіяни вкотре показали своє ставлення до Міжнародного гуманітарного права, розстрілявши двох українських військовополонених", – йдеться у повідомленні.

Додамо, що оперативно стратегічне угруповування "Хортиця" також відоме як Східне угруповування військ охоплює території Харківської, Луганської та Донецької областей, включаючи Бахмут.

Наразі Збройні сили України перевіряють інформацію про можливий розстріл росіянами українських полонених, яких не евакуювали з позиції «Зеніт» в Авдіївці.

Про це розповів речник Оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія" Дмитро Лиховій.

Лиховій повідомив "Суспільному", що не може ані спростувати, ані підтвердити інформацію.

"Триває з'ясування, і ще немає можливості це підтвердити або ж спростувати, крім того, що росіяни вже не вперше вчиняють воєнні злочини", — розповів речник ОСУВ "Таврія".

За його словами, перевірка допоможе ідентифікувати загиблих військовослужбовців, яких показали російські окупанти.

Крім того, проєкт DeepState стверджує, що окупанти розстріляли усіх шістьох полонених українських воїнів на позиції "Музей" (на "Зеніті") в Авдіївці. Бійців з відео, яке поширили росіяни, впізнали їхні побратими. На кадрах розстріляні тіла лежать у приміщенні Гаража №1.

Рідні деяких захисників, яких не евакуювали з позиції "Зеніт", впізнали тіла військових на відео, яке поширили росіяни, пише "Слідство.Інфо".

Івана Житника з позивним Джанго впізнала сестра Катерина — за одягом і пляшкою з водою, яку він тримав в руках, коли вона говорила з ним через відеозвʼязок. Андрія Дубницького з позивним Байрактар, який залишався на позиції разом з іншими пораненими, впізнала за татуюванням дружина. Георгія Павлова з позивним Панда впізнала мама.

Журналісти "Слідства.Інфо" звернулися по коментар у пресслужбу 110 окремої механізованої бригади. Там відповіли, що потрібно перевіряти інформацію.

"Я не можу ні підтвердити, ні заперечити, треба перевірка, верифікація. Штатний розпис — це інформація для службового користування, в мене немає доступу до цієї інформації… Я бачив це відео, але якби це була правда, росіяни вже з цього розігнали б істерику, що ми кинули поранених. Це можуть бути хлопці з іншої позиції, інших місць, іншого часу", — відповіли там.

Нагадаємо, що 17 лютого командувач Оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія" Олександр Тарнавський повідомив, що під час виходу українських підрозділів з Авдіївки, що на Донеччині, деякі військові потрапили до російського полону.

Проте він не уточнив, чи були це поранені. За його словами, Україна звернеться до міжнародних гуманітарних організацій інших країн, щоб ті забезпечили гуманне поводження рф із полоненими захисниками.

Що відомо про розстріл беззбройних українській бійців солдатами рф

Нагадаємо, що Телеграм-канал DeepState опублікував відео, на якому видно, як група військових розстрілює двох інших військових, які виходять із бліндажа й один з яких тримає руки за головою.

Російські окупанти скоїли черговий воєнний злочин на Авдіївському напрямку поблизу Степового.

"Ворог зайшов на позиції 45-го ОСБ. Під час зачистки кацапи наткнулися на бліндаж, в якому сиділи наші хлопці. Вони були вимушені здаватися через нестачу БК. Відразу як вийшов другий боєць, … просто розстріляли обох", зазначили в повідомленні.

Своєю чергою на ситуацію відреагував омбудсмен Дмитро Лубінець, який має намір через дане відео звернутися до міжнародних організацій. Також він сподівається, що розвідці вдасться фізично встановити особи винних. 

У Збройних силах України також підтвердили інформацію про те, що російські загарбники розстріляли двох беззбройних українських солдатів.

Також 12 березня цього року, Служба безпеки України остаточно ідентифікувала й офіційно підтвердила особу захисника Збройних сил, якого російські загарбники розстріляли за слова "Слава Україні".

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: