fbpx
Сьогодні
12:59 02 Лют 2024

Ворог 1 лютого атакував Кам'янську Січ, у заповіднику документують наслідки атаки

English version here

Один з ударів російських окупантів по Херсонській області, який стався 1 лютого, зачепив пам'ятку національного значення – Кам'янську Січ.

Про це т.в.о. міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв написав у Фейсбуці, повідомляє Рубрика.

"Херсонщина. Ворожий авіаудар по пам'ятці національного значення – Кам'янській Січі", – написав він.

Глава МКІП розповів, що доступу до території Національного заповідника "Хортиця" немає з початку повномасштабного вторгнення рф.

За його словами, тут знаходиться могила кошового отамана Костя Гордієнко та кладовище запорізьких козаків першої половини XVIII ст.

Карандєєв оприлюднив відео та зображення з карт щодо цього, на якому зазначена дата – 1 лютого 2024 року, і поінформував, що судячи з відео, перший з трьох вибухів стався на території господарчого передмістя Січі, де знаходяться досі недосліджені об'єкти І половини 18 ст.

"Другий приліт – на територію сучасного туристичного об'єкта, в безпосередній близькості від хреста та могили кошового отамана Костя Гордієнко", – заявив він.

Очільник МКІП зазначив, що співробітники заповідника розпочали документування наслідків нищівної атаки на унікальну пам'ятку козацької доби.

"Черговий доказ того, що росія воює проти української ідентичності. Ворог повинен відповісти за свої злочини", – вважає Карандєєв.

Довідка

Кам'янська Січ – адміністративний і військовий центр Війська Запорозького Низового за часів його перебування під протекцією Кримського ханства у першій третині 18 ст. Назва Січі, яка побутує в історичній та краєзнавчій літературі, пояснюється тим, що вона розташовувалася у гирлі правого притоку Дніпра – річки Кам'янки.

Січ займала зручний для оборони мис, утворений лівим, північним берегом р. Кам'янка та рукавом Дніпра – Козацьким Річищем. Таким чином, адміністративний центр Війська Запорозького знаходився на самому кордоні з безпосередніми володіннями Кримського ханства. Поряд із Січчю діяв Каїрський (Кам'янський) перевіз через Дніпро.

Нагадаємо, що в ніч на 1 лютого Херсон був під щільним вогнем російських військ. Місцева влада показала наслідки нічної атаки на місто, є руйнування.

Мрочко також повідомив, що за минулу добу російські війська 23 рази обстріляли населені пункти Херсонської міської територіальної громади й використали для цього 106 снарядів.

Загалом за минулу добу російська армія здійснила 41 обстріл Херсонської області, шестеро людей зазнали поранень.

Увечері, 1 лютого, окупаційні війська атакували Берислав Херсонської області, внаслідок чого загинули та постраждали іноземні волонтери. Російські військові вбили двох громадян Франції.

Окрім того, ще троє іноземців зазнали легких травм. Четвертий поранений — активіст українського представництва організації. Як уточнили в поліції, це 41-річний одесит.

В Офісі генпрокурора додали, що росіяни атакували Берислав приблизно о 16:00. Попередньо, загарбники здійснили масований обстріл із використанням безпілотників.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: