fbpx
Сьогодні
Відео, фото 19:53 12 Бер 2023

СБУ остаточно підтвердила особу військового ЗСУ, якого росіяни розстріляли за слова "Слава Україні"

Служба безпеки України остаточно ідентифікувала й офіційно підтвердила особу захисника Збройних сил, якого російські загарбники розстріляли за слова "Слава Україні".

Про це пише Рубрика з посиланням на сторінку СБУ у Telegram.

Слідчі змогли ідентифікувати загиблого після низки слідчих дій, зокрема спілкування з рідними та побратимами загиблого, а також опрацювання фото та відеоматеріалів. Також СБУ отримала висновок судової портретної експертизи, якою підтвердили, що військовий на відео — саме Олександр Мацієвський.

Мацієвського призвали на військову службу у березні 2022 року. З кінця грудня він вважався зниклим безвісти поблизу населеного пункту Красна Гора в Донецькій області. СБУ встановила, що його розстріляли 30 грудня 2022 року. Тіло повернули додому в лютому 2023 року.

СБУ шукає винних у злочині у межах розслідування, яке триває за статтею про порушення законів та звичаїв війни. За це загрожує від 8 років тюрми до довічного ув'язнення.

Довідка

У мережі поширили відео вбивства українського військовополоненого. На відеозаписі помітно, як чоловік у формі української армії говорить "Слава Україні!", після чого його одразу розстрілюють.

На цьому відео, де російські окупанти розстрілюють українського військовослужбовця, жителька Ніжина Параска Демчук впізнала свого сина Олександра Мацієвського.

Ще 30 грудня 42-річний Олександр і четверо його побратимів були на завданні біля Соледару, з якого ніхто не повернувся. Обставини його загибелі були невідомі аж до публікації в інтернеті цього відео.

"Я ніч не спала, воно мені мерещиться. Але якась легкість з'явилась та якийсь промінчик, що я побачила, як загинув мій син. І це так важко, але я, правда, наче побачила характер мого сина, такого стійкого, незламного, бо він сказав: "Мама, я в полон ніколи не здамся". Він навіть вночі повторяв ось це: "Слава Україні" Він настільки був бойовий, настільки сміливий і безстрашний, що я вам передати не можу", – сказала Параска Демчук.

За посадою Олександр був снайпером, але в тому бою він був з автоматом, каже його командир підрозділу, якого також звати Олександр. На відео військовослужбовець вже без амуніції та бронежилету, біля виритої в землі ями. Він додав, що немає жодного сумніву у тому, що на відео саме Мацієвський.

Під час одного з обмінів його тіло уже повернули в Україну. У довідці про причину смерті вказано, що загинув чоловік від поранення внаслідок дії вогнепальної зброї.

"Я знайшла в собі сили й подивилася це відео і я порівнювала. Коли я була на упізнанні тіла, то з плеча дві дірки пробиті в серце, з другого плеча пробиті дві, у правому боку дірка, а голова була провалена. Лиця не було, була тільки ця брова і в нього навіть наклейка там. Його груди, його фігуру, руки я впізнала2, – сказала мати героя.

Поховали Олександра Мацієвського 14 лютого у Ніжині.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: