fbpx
Сьогодні
12:42 14 Лют 2024

У розвідці Британії попередили про ймовірні проблеми для української ППО через ракети "Циркон"

Російська федерація для запуску гіперзвукових ракет "Циркон" може використати маневровий пусковий комплекс, що стане ймовірно проблемою для української протиповітряної оборони.

Про це пише Рубрика, посилаючись на звіт розвідки Міністерство оборони Великобританії станом на 14 лютого.

Як зазначають британські аналітики, згідно з аналізом, проведеним Київським науково-дослідним інститутом судових експертиз, російська федерація вперше застосувала гіперзвукову ракету "Циркон" під час атаки на Україну 7 лютого.

Варто зазначити, що спочатку цю ракету розробили для використання у ВМФ росії.

На представленому відео уламків видно фрагменти двигуна та кермових механізмів зі специфічним маркуванням, яке, згідно з повідомленням, характерне для ракети 3М22 "Циркон".

Повідомляють, що "Циркон" здатний розвивати швидкість 9 махів і дальність ефективної стрільби до 1000 км. Спочатку він був розроблений для використання у ВМФ росії.

За даними британської розвідки, у Чорному морі немає суден, які б могли нести ракети, що викликає питання про метод запуску.

"Ймовірно, для цієї мети було адаптовано російську наземну систему берегової оборони К-300. Якщо його використання підтвердиться, це стане серйозною проблемою для української ППО через його швидкість і маневровість", підкреслили у повідомленні.

У Міноборони Британії вважають, що Москва "зазнає нової чинної системи озброєння в умовах реального конфлікту, щоб забезпечити впевненість і продемонструвати можливості".

Що відомо про застосування ракети "Циркон"

Нагадаємо, 7 лютого, російсько-окупаційні війська запустили по Україні крилаті ракети різних видів та ударні безпілотники. Гучно було в столиці, Харкові та Миколаєві.

Під час ворожої ракетної атаки по Україні поблизу та над Києвом збили близько 20 ракет.

Загалом російсько-окупаційні війська завдали масованого удару по Україні 64 ракетами різного типу та ударними безпілотниками, силам протиповітряної оборони вдалося знищила 44 ворожі цілі.

Згодом стало відомо про ймовірне застосування росією ракети "Циркон". Пізніше експерти Київського науково-дослідного інституту судових експертиз (КНДІСЕ) заявили, що росія вперше використала "Циркон" проти України.

Водночас, за інформацією The New York Times, США поки що не підтверджують, що росія могла використати ракету "Циркон" під час удару по Києву 7 лютого.

"Американські чиновники на умовах анонімності сказали, що вони оцінюють цю заяву, але не можуть підтвердити використання ("Циркона", – ред.) в бойових діях 7 лютого", наголошують у матеріалі.

Науковий співробітник і експерт з морської сили в Королівському інституті об'єднаних служб (Британія) Сідхарт Каушал зазначив, що ракети була випробувана у 2015 році, а у 2022-у росіяни заявили про її готовність.

За словами експерта, ракета була випробувана на двох військових кораблях, фрегаті типу "Адмірал Горшков" і підводному човні типу "Ясень". Але зараз ці військові кораблі не перебувають у Чорному морі.

"Було б незвично, щоб ракета була вперше випущена в бою з судна, з якого її раніше ніколи не тестували", – наголосив Каушал.

NYT пише, що за останній рік протиповітряна оборона України показала себе ефективно, але останніми місяцями РФ почала здійснювати складніші обстріли з використанням різних типів ракет та ударних дронів.

"Якщо попередній опис Росією можливостей ракети виявиться правильним, кажуть експерти, вона зможе уникнути потужного протиракетного захисту, такого як розроблена США система Patriot, яку Україна використовувала для збиття інших російських гіперзвукових і крилатих ракет", – пише видання.

Автори видання додають, що якщо опис ракети точний, то "Циркон" може стати однією з найшвидших ракет у світі.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: