fbpx
Сьогодні
10:48 11 Гру 2023

Для підтримки України Британія й Норвегія створили морську коаліцію

English version here

Фото: armyinform.com.ua

Норвегія та Велика Британія для підтримки України створили морську коаліцію.

Про це повідомило Міноборони Великої Британії, інформує Рубрика.

Зазначається, що нове об'єднання постачатиме кораблі та інші транспортні засоби українським захисникам для ведення бойових дій на морі.

"Велика Британія разом з Норвегією очолить нову коаліцію морських можливостей, надаючи кораблі та транспортні засоби для зміцнення здатності України діяти на морі", – йдеться у повідомленні.

Нова морська коаліція тісно співпрацюватиме з українськими ВМС та Міністерством оборони задля

видкого розвитку морських сил у Чорному морі, продовження розбудови української морської піхоти і річкових патрульних кораблів для захисту прибережних та внутрішніх водних шляхів".

Як зазначив міністр оборони Британії Грант Шаппс, у рамках діяльності коаліції Україна отримає два мінних тральні кораблі Королівських ВМС класу Sandown.

"Міністр оборони Грант Шаппс сьогодні у Лондоні оголосить про закупівлю Україною двох протимінних кораблів класу Sandown (MCMV)", – йдеться у повідомленні.

Британський урядовець розповів:

"Ці тральники нададуть Україні життєво важливий потенціал, що допоможе рятувати життя на морі та відкриє життєво важливі експортні шляхи, які були суттєво обмежені після початку повномасштабного вторгнення".

Відомо, що ініціатива стане частиною "низки нових коаліцій", сформованих між членами НАТО з метою забезпечення довготривалої військової підтримки України.

Також Україна отримає:

  • 20 броньованих машин-амфібій Viking;
  • 23 швидкісні човни.

Зазначимо церемонія, на якій презентують створення коаліції, відбудеться у понеділок у Лондоні. Туди також прибуде міністр оборони Норвегії Бйорн Арільд Грам.

Зазначимо, що на початку грудня Швеція, Норвегія та Фінляндія оголосили про виділення 21,5 млн євро внесків до фонду Eastern Europe Energy Efficiency and Environment Partnership (E5P), які будуть спрямовані на підтримку критично важливої муніципальної інфраструктури та екологічних інвестицій в Україні.

E5P – це мультидонорський фонд для заохочення інвестицій в енергоефективні та екологічні проєкти в регіоні Східного партнерства. Фонд поєднує внески від ЄС та групи з 24 країн, включаючи ті, які підтримує фонд.Внески використовуються як гранти для підтримки проєктів у муніципальному секторі.

Довідка

Варто зауважити, що українські кораблі досі ходять під прапором Великої Британії, хоча і мають разом з тим символіку військово-морських сил України.

Відсутність українського прапора на суднах може пояснюватись тим, що вони все ще знаходиться у складі британського флоту, хоч і були передані Україні. Це могло бути спричинено базуванням кораблів у британських портах, а відповідно і оперативному підпорядкуванню місцевому адміралтейству.

Це не перше подібне явище у світовій історії. Схожим чином в листопаді 1939 року польський флот, без можливості повернення до власних портів через окупацію країни, був вимушений перебазуватись до Великої Британії.

Тоді, згідно з англо-польською військово-морською угодою, польським військово-морським загоном командували польські офіцери, кораблі комплектувались польськими екіпажами з польською уніформою та відзнаками у званнях і підпорядковувались польському регулюванню, але водночас підпорядковувались оперативному контролю британського адміралтейства.

Кораблі виходили у плавання під державними прапорами польського флоту та Сполученого Королівства.

Нагадаємо, що у Туреччині на верфі RMK Marine спустили на воду перший український корвет класу ADA "Гетьман Іван Мазепа".

Корпус майбутнього флагмана Військово-Морських сил ЗСУ зроблений зі сталі, яку ще до повномасштабної війни виготовили на заводах "Азовсталь" і "ММК ім. Ілліча".

"Коли у вересні 2021 року заклали корвет, ніхто не міг припустити, що вже через півроку метал його корпусу стане ексклюзивом. А потім "Метінвест" передав на виготовлення корвета 1000 тонн гарячекатаного листа: частина привезена безпосередньо з Маріуполя, а друга – з італійського Metinvest Trametal, де прокат виготовляли зі слябів "Азовсталі", – зазначили в прес-релізі компанії "Метінвест".

Флагман Військово-морських сил ЗСУ, корвет "Гетьман Іван Мазепа", який наразі будується у Туреччині, може стати до лав національного флоту у 2025 році. 

Також повідомлялось, що у міжнародних навчаннях Joint Warrior, що проходили у водах Великої Британії, взяли участь українські військові моряки на морських мінних тральщиках "Черкаси" та "Чернігів".

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: