fbpx
Сьогодні
16:51 24 Гру 2023

У Парижі розпочне роботу Коаліція артилерії з посилення української армії

English version here

Фото: Вікіпедія

У французькій столиці з 1 січня 2024 року почне працювати Коаліція артилерії з посилення української армії, у межах якої Україна сподівається отримувати додаткові самохідні артилерійські установки Caesar та боєприпаси до них, а також впроваджувати штучний інтелект у їх управління.

Як інформує Рубрика, про це повідомив заступник міністра оборони України Іван Гаврилюк під час зустрічі з делегацією Сенату парламенту Франції, повідомили в Міноборони.

Зокрема, у межах коаліції Збройні сили України зацікавлені надалі закуповувати французькі самохідні артилерійські установки Caesar.

За словами Гаврилюка, постачання артилерійських систем від союзників дає змогу Україні посилювати вогневу міць.

Він також сказав, що французькі САУ Caesar продемонстрували в бою високу ефективність і точність.

Крім того, на 2024 році запланували випробування управління вогнем цих САУ, у яких застосовуватимуть штучний інтелект.

Заступник міністра оборони стверджує, що ШІ на 30% скоротить використання боєприпасів під час пристрілювання й ураження цілей.

Він також закликав французьку сторону сприяти у збільшенні кількості боєприпасів до САУ Caesar.

Довідка про Caesar

Це самохідна артилерійська установка нового покоління. Вона дає змогу уражати противника на відстані 20 км і більше від лінії фронту з високою точністю. На цій відстані розташовуються артилерія, резерви, пункти управління противника. Їхнє знищення зменшує наступальний потенціал ворога.

Ці САУ — на колісному шасі, що робить їх мобільними та маневровими. Установка обладнана автоматизованою системою самоприв'язки та самонаведення на ціль.

Фото: Генштаб

Caesar має достатньо високу швидкострільність — 5 пострілів за хвилину — і високу купчастість стрільби. Вона може використовувати декілька типів боєприпасів калібру 155 мм, які застосовуються в країнах НАТО, і дає можливість діяти за принципом "вогонь — маневр — вогонь".

Що відомо про створення коаліцій для допомоги Україні

Нагадаємо, що Норвегія, Данія, Ісландія, Фінляндія та Швеція зараз і в довгостроковій перспективі надаватимуть Україні військову, економічну, гуманітарну та політичну підтримку для боротьби проти російської агресії.

"Ми прагнемо, щоб наша військова підтримка допомагала боронити Україну, особливо проти ракет, якими зараз її атакують. І ми продовжуватимемо цю сильну підтримку й надалі", – запевнив глава уряду Норвегії.

Раніше президент України Володимир Зеленський та європейські лідери домовилися про створення коаліції бойових літаків.

Окрім того, Латвія ініціювала створення коаліції дронів та підтвердила, що готова продовжувати й поглиблювати співпрацю, шукати нових партнерів.

Також під час засідання Контактної групи з питань оборони України (UDCG) 19 вересня міністри оборони України, Естонії та Люксембургу провели стартову зустріч нової ІТ-коаліції у рамках "формату Рамштайн".

До того ж 11 грудня Норвегія та Велика Британія для підтримки України створили морську коаліцію.

Варто зазначати, що Україна запросила Туреччину приєднатися до Морської коаліції для зміцнення безпеки у Чорному морі.

Ісландія приєднується до двох коаліцій, що надають підтримку Україні, – IT-коаліції та Коаліції з розмінування.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: