fbpx
Сьогодні
09:42 06 Гру 2023

Кулеба: коаліція F-16 працює над збільшенням кількості літаків, які мають передати Україні

Фото: Вікіпедія

Країни-партнери України обговорюють збільшення кількості бортів, які будуть передані Повітряним силам ЗСУ: як тільки будуть вирішені всі технічні питання, Київ отримає винищувачі F-16.

Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба на спільній із главою МЗС Нідерландів Ганке Гердіною Йоганетт Брюїнс Слот пресконференції.

Нагадаємо, що політикиня завітала до Києва 5 грудня. Виконувачка обов'язків очільниці Міністерства закордонних справ Нідерландів приїхала із дводенним візитом в Україну:

  • відвідала Бучу,
  • зустрілася із представниками громадянського суспільства,
  • обговорила допомогу Україні й майбутнє членство України у ЄС із своїм українським колегою Дмитром Кулебою.

Під час зустрічі мова йшла про перебіг надання Україні винищувачів F-16. Адже Нідерланди та Данія напередодні зобов'язалися передати Україні F-16, як тільки для цього будуть створені "належні умови", а українські пілоти пройдуть відповідне навчання.

"Коаліція F-16 працює, зокрема, над збільшенням кількості літаків, які будуть передані Україні", – зазначив Кулеба.

За його словами, політичні рішення про передачу нам F-16 є, на сьогодні продовжується фаза технічної підготовки.

"Політичні рішення схвалені, зараз ми у фазі технічної підготовки, тому щойно технічна підготовка завершиться і пілотів, і техніки і інфраструктури в Україні, ці літаки будуть в Україні", – додав Кулеба.

Як тільки підготовка закінчиться, "ці літаки будуть в Україні", запевнив міністр.

"Сьогодні я отримав запевнення, що зобов'язання, які Нідерланди взяли на себе щодо передачі Україні F-16, будуть виконані. Ми вдячні за це", – додав він.

Своєю чергою міністерка закордонних справ Нідерландів наголосила, що її країна відіграє активну роль у переконанні інших країн у тому, що потрібно підтримувати Україну з боку Європейського союзу.

"13 листопада в Румунії розпочали навчання українських пілотів, ще Данія та інші країни вживають заходів, щоб уможливити використання F-16 в українському небі", –розповіла Ганке Брюїнс Слот.

Нагадаємо, що президент України Володимир Зеленський також зустрівся з міністром закордонних справ Нідерландів Ганке Брейнс Слот, яка перебуває з візитом у нашій країні.

Що відомо про навчання українських пілотів на західних винищувачах F-16

Раніше прем'єр-міністри Нідерландів та Великої Британії домовилися працювати над формуванням міжнародної коаліції винищувачів для України. До них долучилася і Данія.

За даними видання Politico, передача Україні західних винищувачів F-16 може відбутися на початку 2024 року.

В кінці вересня Повітряні сили вже оприлюднили відео про те, як проходить адаптація пілотів до F-16 в Україні. Вони опановують керування американськими винищувачами F-16 за допомогою симулятора польоту.

А в листопаді перші F-16 для навчання пілотів з України, які раніше відправили Нідерланди, вже прибули до навчального центру Румунії.

Нагадаємо, 5 грудня міністр оборони Рустем Умєров обговорив зі бельгійською міністеркою оборони Людивін Дедондер передачу Україні літаків F-16 та підготовку пілотів.

За словами спікера командування Повітряних сил Юрія Ігната, F-16 допомогли б нашим воїнам протистояти обстрілам російськими керованими авіабомбами.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: