fbpx
Сьогодні
15:28 18 Січ 2024

Рішення для перемоги: Україна та Латвія створюють Коаліцію дронів

English version here

Фото: Prometheus

Україна та Латвія створюють Коаліцію дронів та систем радіоелектронної боротьби, до якої будуть приєднуватись інші країни-союзники.

Про це пише Рубрика, посилаючись на Міністерство оборони України.

У чому проблема?

Безпілотники були на першому місці в списку військової техніки, яку шукало раніше та й тепер українське військове керівництво.

Окрім того, Україна також будує флот військово-морських безпілотників, які вона розгортає для наведення на російські судна в Чорному морі.

Однак до масових виробництв Україна поки що не дотягує, а тільки великими темпами розвивається. У росії ж виготовлення БпЛа проходить більш активно, при чому Іран дуже в цьому допомагає, поставляючи "Шахеди".

До того ж радіоелектронна боротьба (РЕБ) також стала одним з найважливіших напрямів війни в Україні. І Київ, і Москва змушені постійно вдосконалювати свої технології, щоб перевершити супротивника.

Рекордна кількість повітряних атак росії на Україну в новорічний період стала свідченням того, що Київ намагається зміцнити свої технології радіоелектронної боротьби. Вони спрямовані на глушіння і відволікання ворожих безпілотників і керованих ракет.

Захистити Україна повноцінно сама себе не в змозі через обмеження ресурсів, тому на допомогу вирішили прийти країни-партнери.

Яке рішення?

Ініціатором створення коаліції дронів стала Латвія – під час зустрічі її Міністра оборони Андріса Спрудса з Міністром оборони України Рустемом Умєровим у грудні 2023 року.

Глава оборонного відомства Латвії Андріс Спрудс заявив, що балтійська країна бере участь у створенні коаліції з майже 20 країн для озброєння українських військових "тисячами" нових безпілотних літальних апаратів.

"Основна мета – зробити все, щоб якомога більше цих безпілотників було доставлено в Україну", – сказав Спрудс.

За слів латвійського колеги, ця ініціатива допоможе українським військовим у війні, де використання дронів стало важливим елементом бойових дій.

"Жорстоке вторгнення росії в Україну продемонструвало стратегічну цінність та ефективність використання безпілотників у бойових діях.

Ми маємо сприяти перевазі України на полі бою та демонструвати довгострокову підтримку Україні. Тому ставимо перед собою високі завдання", – виступив з промовою Міністр оборони Латвії.

Як це працює?

"Успіх наших військових залежить від асиметричної відповіді, яку ми даємо ворогу. Українське виробництво вже зараз показує результати, а це – понад 70 зразків безпілотних апаратів, які легалізовані й експлуатуються на передовій.

І зараз ми потребуємо допомоги для масштабування", – аргументувала заступниця Міністра оборони.

У межах підготовки до зустрічі в Рамштайні, заступниця Міністра оборони з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій та цифровізації Катерина Черногоренко презентувала представникам 13 країн-учасників потребу України в:

  • безпілотних системах,
  • засобах радіоелектронної боротьби та технологіях, що захищатимуть критичну інфраструктуру.

"Воювати мають технології, а не люди. Коаліція дронів стане ще одним кроком до реалізації цієї ідеї. Це збереже багато життів.

Підсилення та розвиток виробництва безпілотних систем дозволить трансформувати армію і зробити новітні технології сьогоднішньою реальністю. Окремо запрошую нації до розробки програмних рішень, які створять майбутнє цієї сфери", – звернулася до партнерів заступниця.

Країни-партнери висловили підтримку та розуміння доцільності створення коаліції.

Про свої наступні кроки вони повідомлять вже 23 січня під час засідання Контактної групи з питань оборони України.

Нагадаємо, що в Україні розробили бронепробивний боєприпас для FPV-дронів. Це озброєння ефективне проти легкоброньованої техніки (САУ, БМП, БТР), яка захищена протикумулятивними та протидроновими засобами.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: