fbpx
Сьогодні
13:32 24 Січ 2024

Україна отримає від Данії на кіберзахист $9,5 млн: як працює це рішення

English version here

На проєкти підтримки розвитку кібербезпеки та оборони Збройних сил та українського Міністерства оборони Данія пожертвує 91 млн крон (9,5 млн доларів – ред.).

Про це пише Рубрика, посилаючись на Міноборони Данії.

У чому проблема?

Сьогодні жертвами хакерів можуть стати не лише люди, але й цілі держави. За ефективністю та наслідками застосування кіберзброю, а саме такий термін все частіше використовують вчені, можна прирівняти до зброї масового ураження. Тому кібербезпека — одна з основних проблем, що викликає занепокоєння.

Особливо зараз, коли Україна захищає свою незалежність від агресивної сусідки – російської федерації. Кожного дня попри бої на фронті та повітряні атаки по регіонах країни, російські хакери намагаються зламати захист інформації, що містять державні установи, зокрема Міноборони та ЗСУ.

Зазначають, що кібератаки є невіддільною частиною війни росії в Україні, де рф намагається послабити здатність України захистити себе за допомогою кібератак.

Яке рішення?

Зауважимо, що під час засідання Контактної групи з питань оборони України (UDCG) 19 вересня міністри оборони України, Естонії та Люксембургу провели стартову зустріч нової ІТ-коаліції у рамках "формату Рамштайн".

"Завданням ІТ-коаліції є забезпечення захищеної та стійкої ІТ-інфраструктури для Міністерства оборони України та Сил оборони, яка дозволить Україні бути більш ефективною на полі бою", – сказав Міністр оборони України Рустем Умєров.

Як це працює?

Допомога здійснюється під егідою ІТ-коаліції для України, яку очолює Естонія та Люксембург і до якої приєдналася Данія.

Данія та інші члени ІТ-коаліції підписали угоду про співпрацю у зв'язку із засіданням Контактної групи з питань оборони України.

У зв'язку з цим Данія дарує 91 мільйон данських крон за пріоритетні кіберпроєкти в ІТ-коаліції, які мають сприяти зміцненню загального кіберзахисту ЗСУ.

"Пожертва є важливим внеском у довгострокову підтримку зміцнення кіберзахисту України. З початку вторгнення Данія зробила значний внесок у боротьбу України за свободу, це також стосується кіберсфери.

Ми маємо кілька разів передавали пожертви на підтримку кіберзахисту та критичної ІТ-інфраструктури в Україні. Тому також природно, що ми робимо внесок у підтримку України в тій сфері, де ми вже активно працюємо", – сказав міністр оборони Троелс Лунд Поульсен.

Варто додати, що окрім Данії, в коаліції беруть участь Естонія, Люксембург, Ісландія, Італія, Латвія, Литва, Нідерланди та Україна.

На сьогодні Данія, Естонія та Люксембург зробили фінансові внески в коаліцію.

Нагадаємо, американська корпорація Google разом з Міністерством цифрової трансформації запускає в Україні оновлений курс про штучний інтелект "Основи AI".

Окрім того, під час Всесвітнього економічного форуму в Давосі команда Мінцифри зустрілася з керівництвом Google. Під час зустрічі компанія анонсувала, що продовжить співпрацю з Україною у сфері кібербезпеки. Зокрема, у 2024 році надасть 5 тисяч ключів безпеки для захисту облікових записів українських урядовців.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: