fbpx
Сьогодні
09:59 12 Лют 2024

Наразі польські перевізники блокують два пункти пропуски на кордоні з Україною, - ДПСУ

На даний час польські перевізники блокують два пункти пропуски на українсько-польському кордоні, через це у чергах знаходяться понад тисячу вантажівок.

Про це заявив речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко, повідомляє Рубрика з посиланням на ефір телемарафону.

Він нагадав, що блокування відбувається на двох напрямках.

"Учасники цієї блокади перешкоджають руху вантажним транспортним засобам на напрямках пунктів пропуску "Ягодин" і "Рава-Руська". Раніше був розблокований напрямок пункту пропуску "Шегині", який також блокувався. Зараз рух відбувається, але не виключено, що такі дії можуть знову поновитися", – повідомив Демченко.

За його словами, наразі в черзі на території Польщі в бік України по двох заблокованих напрямках знаходяться 1050 вантажівок:

  •  400 з яких навпроти "Рава-Руська" ,
  • 650 – навпроти пункту пропуску "Ягодин".

"Крім того, маємо в чергу десь із 1 тисячі вантажних транспортних засобів в напрямку пункту пропуску "Краківець". Цей напрямок не блокувався і не блокується, але черга виникла через те, що інші напрямки блокуються і водії та перевізники шукають собі альтернативні напрямки, щоб перетнути кордон", – додав речник ДПСУ.

Він додав, що у напрямку пункту пропуску "Шегині" станом на сьогоднішній ранок в чергах також є 200 вантажівок, які також очікують перетнути кордон в бік України.

"Але в напрямку "Шегині" й "Краківця" активність та інтенсивність руху для вантажівок відповідно до пропускної спроможності забезпечується. Також на тих напрямках, де блокується рух транспортних засобів, є можливість перетину кордону і легковиками і автобусами. Рух для цієї категорії транспорту протестувальниками не блокується", – заявив він.

Нагадаємо, у  Польщі фермери, які протестують біля пункту пропуску "Дорогуськ" на кордоні з Україною, з трьох українських вантажівок розсипали на дорогу зерно. Польська поліція почала розслідування.

"Ми здійснюємо перевірку, встановлюємо дані осіб, які брали участь в інциденті, опитуємо свідків", – сказала Ева Чиж із головного управління міської поліції Хелма.

Поліцейські з'ясовують деталі події та вилучають докази на місці. Матеріали буде направлено до прокуратури для кримінальної та правової експертизи.

Блокада українського кордону

6 листопада минулого року польські перевізники розпочали страйки на кордоні з Україною. Польські протестувальники вимагали повернути систему пропусків для українських перевізників.

17 січня 2024 року польський уряд підписав угоду з перевізниками, щоб розблокувати кордон з Україною. В рамках угоди сторони домовилися призупинити протести на під'їздах до трьох пунктів пропуску на кордоні до 1 березня.

31 січня Єврокомісія рекомендувала продовжити скасування імпортних мит для сільськогосподарських товарів з України на 2024 рік. Польські фермери відразу заявили, що не підтримують дій ЄС.

Польські фермери анонсували протести на кордоні з Україною на 9 лютого.  За словами організаторів страйку з незалежної профспілки фермерів "Солідарність", блокування доріг біля пунктів пропуску триватиме впродовж місяця, до 10 березня.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: