fbpx
Сьогодні
16:58 08 Лют 2024

У застосунку "Дія" з'явилася інтерактивна мапа укриттів: як працює це рішення

English version here

Фото: Херсонська МВА (Херсонська міська рада)

В українському застосунку "Дія" з'явилася інтерактивна мапа укриттів, за допомогою якої всі охочі зможуть знайти найближче сховище, а також, якщо воно зачинене, повідомити про це.

Про це пише Рубрика, посилаючись на  Телеграм міністра цифрової трансформації Михайла Федорова.

У чому проблема?

Нагадаємо, що під час обстрілу Києва 1 червня 2023 року, троє людей, зокрема дитина, загинули після того, як не змогли потрапити в укриття, оскільки воно було закрите.

Після цього трагічного випадку в Україні провели масштабну перевірку стану бомбосховищ по всій країні. Результати були невтішними. Через це президент Володимир Зеленський доручив посилити кримінальну відповідальність за неналежне утримання укриттів та ненадання до них доступу.

Окрім того, траплялися непоодинокі випадки, коли не пускали в укриття з тваринами. Так, під час однієї з повітряних тривог у Святошинському районі столиці дітям не дозволили пройти до укриття через те, що вони були з собакою.

Яке рішення?

Зі слів очільника відомства, наприкінці 2023 року кількість укриттів, які відповідають нормам, збільшилася майже на 2 тисячі.

На сьогодні вже близько 84% з понад 60 тисяч об'єктів цивільного захисту на підконтрольній Україні території відповідають встановленим вимогам, стверджує міністр. На початок повномасштабного вторгнення цей показник був втричі меншим.

Тому в "Дії" з'явилася інтерактивна мапа укриттів, за допомогою якої всі охочі зможуть знайти найближче сховище. Окрім того, якщо воно буде зачиненим, то українці матимуть можливість повідомити про це.

Як це працює?

"Прокладайте маршрут до укриття і діліться ним із близькими. І ще можете завантажити укриття свого регіону – на випадок, якщо не буде інтернету. Будьте в безпеці, навіть якщо офлайн", – зазначив Федоров.

Зі слів міністра, у "Дії" також можна оцінити укриття та залишати про них відгуки. Їх передаватимуть до органів місцевої влади, яка буде зобов'язана відреагувати й розв'язувати наявні проблеми.

Також у "Дії" тепер можна:

  • побачити рейтинг укриття і його фото;
  • дізнатися, скількох людей воно вміщує і який до нього доступ.

Як заявив міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко, працівники ДСНС та поліції проводять моніторинг і щоквартальні обстеження укриттів для актуалізації даних про їхній стан і доступність для населення.

"Дані з Єдиної інформаційної системи обліку укриттів відображатимуться у "Дії" разом із фото та описом конкретного об'єкта. Все задля зручності громадян", – додав Клименко.

Важливо! Варто зазначити, що укриття в Донецькій, Луганській, Запорізькій і Херсонській областях недоступні в "Дії" з міркувань безпеки. Їхні адреси Федоров радить запитувати у місцевої влади.

Нагадаємо, в Україні почав працювати сайт "Залізне укриття", де буде представлена інформація про стан сховищ. За 2023 рік в Україні мають бути приведені до ладу 6847 укриттів.

Окрім того, Європейська комісія виділяє 15 млн євро на будівництво нових бомбосховищ для шкіл у гарячих точках України. Литва ж надає додаткові 500 тисяч євро та бере відповідальність за реалізацію проєкту.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: