fbpx
Сьогодні
16:30 21 Жов 2023

В Україні запустили портал "Залізне укриття": навіщо це рішення

English version here

В Україні почав працювати сайт "Залізне укриття", де буде представлена інформація про стан сховищ. За 2023 рік в Україні мають бути приведені до ладу 6847 укриттів.

Про це пише Рубрика, посилаючись на заяву міністра із питань стратегічних галузей промисловості Олександра Камишіна під час презентації проекту "Залізне укриття", сайт "Залізне укриття".

У чому проблема?

Нагадаємо, що під час обстрілу Києва 1 червня, троє людей, зокрема дитина, загинули після того, як не змогли потрапити в укриття, оскільки воно було закрите.

В Україні провели масштабну перевірку стану бомбосховищ по всій країні. Результати були невтішними. Через це президент Володимир Зеленський доручив посилити кримінальну відповідальність за неналежне утримання укриттів та ненадання до них доступу.

Олександра Камишіна призначили відповідальним за стан укриттів. Разом із міською владою він проінспектував сховища. У Києві перевірили 96 укриттів. Спостерігачі знайшли лише 73% укриттів, інші 27% за зазначеними на онлайн-мапі адресами виявити не вдалося.

Тоді на думку міністра, лише 15% укриттів були придатні до використання без суттєвих зауважень. Натомість міська влада сказала, що 65% укриттів Києва мають належний стан.

Яке рішення?

Сховища будуть облаштовувати згідно з безпековими вимогами у рамках проєкту "Залізне укриття".

"Ми запускаємо сьогодні робочий портал, який називається "Залізне укриття", – сказав Камишін на презентації сайту.

Як це працює?

Зі слів очільника міністерства, на сайті можна знайти інформацію про те:

  • які укриття вже приведено до ладу,
  • які укриття в процесі,
  • які укриття в планах.

Як повідомляють, інформація поділена по областях України. Також на сайті розміщено посібник з облаштування укриттів.

За словами Олександра Камишіна, пріоритетність облаштування сховищ визначають так, аби вони змогли захистити якомога більше людей.

"Пріоритетність визначається рішенням, де найбільше потреба, де найменше укриттів, і де одним укриттям можна вирішити проблеми для більшої кількості населення.

Це головний критерій. Під навчальний процес ми фокусувалися, наприклад, на школах та садочках. Зараз ми фокусуємося на рішеннях, де одне укриття дає більшу кількість місць для людей", зазначив міністр.

Залізне укриття

Розробники пояснюють, що Фонд захисних споруд цивільного захисту, який наразі становить 61 803 об'єкти, буде постійно змінюватися. Частина з них потребують покращення. Мова йде про укриття у школах, дитсадках, лікарнях, житлових будинках, підземних переходах тощо.

З їх слів, за 2023 рік в Україні мають бути приведені до ладу 6847 укриттів – це трохи більше, ніж 10% загального фонду країни.

На цей час вже обладнано 3 891 укриття, а до кінця року планують відремонтувати ще 2 956, повідомив Камишін.

Нагадаємо, що в Україні розробили посібник для спорудження укриттів у дитсадках та школах.

Окрім того, в Україні створять єдину інформаційну систему захисних споруд цивільного захисту.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: