fbpx
Сьогодні
09:42 14 Січ 2024

Рішення для перемоги: Швеція планує збільшити виробництво 155-мм боєприпасів для України

English version here

Виробництво 155-мм боєприпасів на підприємстві Nammo. Фото: nytimes.com

Управлінням матеріального забезпечення оборони (FMV) Швеції підписало угоду з виробником боєприпасів Nammo, що дасть можливість оборонно-промисловому комплексу країни збільшить виробництво артилерійських снарядів для України.

Про це розповів керівник оперативного відділу FMV Йонас Лоцне, пише Рубрика.

У чому проблема?

Нагадаємо, 3 травня Рада ЄС схвалила рішення про допомогу для України у розмірі 1 млрд євро для спільних закупівель боєприпасів та ракет.

Пізніше, у вересні європейське оборонне агентство провело підписання восьми контрактів з промисловістю на спільну закупівлю 155-мм боєприпасів для України.

Однак на сьогодні Європейський Союз передав Україні тільки понад 300 тисяч артилерійських боєприпасів з обіцяного мільйона.

"Ми виконаємо свою обіцянку поставити Києву мільйон боєприпасів, але це забере трохи більше часу, ніж хотілося б. Кілька додаткових місяців, безсумнівно, знадобляться. Треба зробити все, щоб досягти цієї мети у 2024 році", заявив очільник Євроради.

А міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус на початку грудня заявив, що цифра у мільйон боєприпасів від Європейського Союзу для України "навряд чи буде досягнута" до весни 2024 року, проте покращення ситуації відбудеться.

Яке рішення?

Швецький оборонно-промисловий комплекс збільшить виробництво артилерійських снарядів для України.

Управління матеріального забезпечення оборони (FMV) підписало угоду з виробником боєприпасів Nammo. Угода стосується інвестицій щодо збільшення виробництва 155-мм артилерійських боєприпасів у Швеції. 

Як це працює?

Заплановані інвестиції частково фінансуються шведською державою та частково Європейським Союзом.

Угода перетворюється на контракт за умови, що ЄС, у конкуренції з іншими проєктними пропозиціями, виділить кошти протягом першого кварталу 2024 року.

"Зараз ми робимо наступний важливий крок щодо прискорення інвестицій у виробничі потужності галузі. Таким чином, ми скорочуємо терміни постачання, збільшуємо можливості підтримки України та водночас зміцнюємо безпеку постачання артилерійських боєприпасів до Швеції та Скандинавії у довгостроковій перспективі", – розповів керівник оперативного відділу FMV Йонас Лоцне.

Ці інвестиції є третім кроком у масштабних зусиллях щодо збільшення виробництва артилерійських боєприпасів та забезпечення постійної підтримки України.

Розвантаження 155-мм снарядів до гаубиці FH70 українських військових.

Розвантаження 155-мм снарядів до гаубиці FH70 українських військових. Фото: З відео Радіо Свобода

Робота відбувається в рамках Північного оборонного співробітництва Nordefco і очолюється FMV. З того часу Північні країни уклали договір про співпрацю та зробили замовлення боєприпасів для України.

Відомо, що у Швеції розташований завод із виробництва боєприпасів компанії Nammo, що належить Фінляндії та Норвегії.

Нагадаємо, що найближчим часом Фінляндія почне виробництво артилерійських боєприпасів для України.

Окрім того, німецький збройовий концерн Rheinmetall виграв велике замовлення на 155-мм артилерійські боєприпаси для України; замовник – неназвана країна НАТО.

До того ж у наступному році в Україні планують суттєво наростити виробництво різного виду озброєнь: пріоритетом будуть ракети та боєприпаси для засобів протиповітряної оборони.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: