fbpx
Сьогодні
09:24 30 Січ 2024

Україна та Бельгія планують створити спільне виробництво озброєння

English version here

Фото: Facebook/Diplomatie.Belgium

Міністерство оборони та Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості підписали спільний меморандум про взаєморозуміння з Міноборони Бельгії, який дасть поштовх розвитку двосторонніх відносин, зокрема у сфері оборонного виробництва.

Про це пише Рубрика, посилаючись на заяву заступника Міністра оборони генерал-лейтенанта Івана Гаврилюка.

Як підкреслив офіцер, цей меморандум є дуже важливим у контексті питання розвитку вітчизняного оборонно-промислового комплексу, створення спільних підприємств з партнерами, локалізації оборонного виробництва в Україні. Гаврилюк зазначив, що це є одним з українських пріоритетів.

Гаврилюк пояснив, що меморандум окреслює наміри запроваджувати спільні проєкти, спрямовані на зростання потенціалу та обсягів виробництва української оборонної промисловості.

Міноборони Бельгія Україна

Фото: З відкритих Джерел

Мова йде про плани щодо спільного виробництва:

  • певних типів та видів озброєнь,
  • організації ремонту,
  • підготовки спеціалістів та технічного персоналу.

Також передбачається реалізація інших заходів спрямованих на розбудову в Україні сучасної оборонної індустрії.

"Україна дуже зацікавлена у створенні спільних підприємств, які будуть функціонувати за міжнародними стандартами", – наголосив Гаврилюк.

Генерал також висловив впевненість і надалі у плідному та взаємовигідному співробітництві.

Нагадаємо, минулого тижня відбувся семінар, в якому взяли участь представники 33 українських, а також 8 бельгійських компаній, Асоціація бельгійської безпекової та оборонної промисловості (BSDI), а також представники урядового сектору оборони та безпеки обох країн.

"Від імені бельгійської оборонної промисловості ми маємо честь зробити свій внесок у політику бельгійського уряду щодо підтримки України.

Цей внесок матиме форму промислового та технологічного партнерства з українськими оборонними компаніями з метою спільного розширення короткострокового та довгострокового промислового потенціалу України", – сказав Стефан Бертон, голова Ради директорів бельгійської оборонно-промислового комплексу.

Допомога Україні від Бельгії

Як повідомлялося, у січні минулого року Бельгія ухвалила допомогу на суму €90 мільйонів, включаючи ракети та стрілецьку зброю.

А 16 червня Рада міністрів Бельгії затвердила п'ятнадцятий пакет військової допомоги для України.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Бельгія створить для України спеціальний фонд у розмірі 1,7 млрд євро. Його наповнять податками із заморожених у Бельгії російських активів.

Також Україна отримала партію бронемашин M113 від трьох європейських країн, у тому числі й від Бельгії.

Окрім того, у грудні міністр оборони Бельгії Людивін Дедондер підтвердила наміри країни передати Україні винищувачі F-16 у 2025 році.

Також влада Бельгії передасть Україні понад 600 млн євро військової допомоги. Ця сума є відсотками із заморожених російських активів.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: