fbpx
Сьогодні
19:23 10 Січ 2024

"Укроборонпром" починає стратегічну співпрацю з оборонними компаніями Литви

Фото: ОПУ

Україна та Литва домовилися про спільне виробництво дронів і засобів радіоелектронної боротьби (РЕБ). Акціонерне товариство "Українська оборонна промисловість" розпочинає стратегічне партнерство із чотирма литовськими компаніями.

Про це пише Рубрика з посиланням на пресслужбу "Укроборонпрому" та Офіс Президента.

Зазначається, що в рамках офіційного візиту до Литви президента Володимира Зеленського підписано Меморандум про взаєморозуміння між Міністерством стратегічної промисловості України та Литовською асоціацією оборонної та промисловості безпеки.

Метою документа є підтримка та розвиток співробітництва у сферах оборони та безпеки.

"Меморандум передбачає підтримку реалізації спільних проєктів у галузі оборонних технологій, включаючи проєкти з розробки та виготовлення безпілотних літальних та наземних платформ, засобів радіоелектронної боротьби, обладнання для розмінування та інших передових рішень у сфері оборонних технологій", – йдеться у повідомленні.

Документ також передбачає спільну роботу з розробки продуктів для підвищення ситуаційної обізнаності та надання технологічної переваги у галузі традиційного озброєння, такого як бронетехніка та артилерійські системи, а також співпраця між литовськими та українськими оборонно-промисловими компаніями та науковими установами щодо створення нових продуктів, зокрема у галузі кібербезпеки та комунікацій.

Також підписано листи про наміри між АТ "Українська оборонна промисловість" та чотирма іноземними компаніями:

  • RSI Europe,
  • Brolis Semiconductors,
  • DMEXS,
  • NT Service.

Ці компанії займаються інноваційними розробками у військовій сфері.

Вони спеціалізуються на створенні та виготовленні:

  • сучасних засобів РЕБ,
  • систем дистанційного ініціювання вибуху,
  • оптики для стрілецької зброї,
  • систем спостереження.

"Ми продовжуємо працювати над поглибленням співпраці вітчизняної оборонки з інноваційними іноземними компаніями зокрема у сфері РЕБ і безпілотних систем. Це наближає нашу Перемогу та сприяє подальшому розвитку вітчизняного ОПК на шляху до створення в Україні Арсеналу вільного світу", — зазначив генеральний директор Укроборонпрому Герман Сметанін.

Нагадаємо, у грудні Литва надала новий пакет військової допомоги Україні, який включає кілька тисяч боєприпасів до переносних протитанкових гранатометів та кілька мільйонів набоїв.

Що відомо про візит Зеленського до Литви

Нагадаємо, що до столиці Литви міста Вільнюсу з неанонсованим візитом прибув президент України Володимир Зеленський.

У Вільнюсі Президент України Володимира Зеленський зустрівся з главою Литви Гітанасом Наусєдою. На спільній пресконференції Президент Литви Гітанас Науседа анонсував, що його країна схвалила пакет довгострокової військової допомоги Україні на 200 млн євро.

Також у середу, 10 січня, президенти України та Литви Володимир Зеленський та Гітанас Науседа підписали у Вільнюсі спільну заяву. У присутності голів держав також було підписано низку двосторонніх документів, зокрема:

  • Меморандум про взаєморозуміння між Міністерством стратегічної промисловості України та Литовською асоціацією оборонної та безпекової промисловості.
  • Підписано листи про наміри між АТ "Українська оборонна промисловість" та чотирма іноземними компаніями: RSI Europe, Brolis Semiconductors, DMEXS та NT Service.

Литва є одним із союзників України, який допомагає Києву не лише зброєю та військовою технікою, а й навчає українських військових.

Варто зазначити, від початку повномасштабного вторгнення фінансова допомога Литви нашій державі склала понад 1 млрд євро.

Володимир Зеленський також анонсував, що 1після Литви відвідає Латвію та Естонію. Там він зустрінеться з високопосадовцями країн Балтії.

Як зауважив Зеленський, у ході зустрічі передбачаються перемовини з: президентом, прем'єр-міністром, спікером Сеймасу, зустрічі з представниками політичних сил, ЗМІ та української громади.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: