fbpx
Сьогодні
11:23 15 Січ 2024

У ГУР розповіли, скільки ракет росія виробляє на місяць: нові дані

English version here

Фото: naked-science.ru

росія станом на січень 2024 року виробляє близько 115-130 стратегічних ракет плюс 100-115 ракет оперативно-тактичного класу. За останні місяці виробництво не збільшилося.

Про це представник ГУР Міноборони генерал-майор Вадим Скібіцький сказав в інтерв'ю РБК-Україна, пише Рубрика.

"Вони не змогли суттєво наростити ці обсяги. Наразі максимальні показники залишаються такими ж (як у жовтні минулого року, – ред.) – це близько 115-130 стратегічних ракет. Однак вони можуть відрізнятись в залежності від місяця. Рівень виробництва залежить від завантаження потужностей, від комплектуючих, адже дуже багато деталей – у тих же Х-101, "Кинжала", "Калібра" – іноземного виробництва", – сказав він.

За його словами, Росія багато втратила саме за рахунок того, що її підприємства, які займались постачанням комплектуючих, перебувають під міжнародними санкціями. "А своїми аналогами вона не може покрити власні потреби. Знову ж таки, наприклад, у грудні вони взагалі не виробляли деякі види ракет – був нульовий показник – як плановий, так і фактичний", – додав він.

Як зазначив Скібіцький, зараз росіяни намагаються тримати певний стратегічний резерв. Як правило, це близько 30% від тих запасів, що в них є.

"Яскравий приклад – з середини вересня росіяни не застосовували ні Х-101, ні "Калібр". Відбувалось накопичення цих ракет. До того ж ми чітко розуміємо, що все вироблене відразу поставляється на поле бою. Якщо говорити про випущені крилаті ракети, то під час атак фіксувались вироби III, IV кварталу випуску. Це вкотре свідчить про те, що в них запаси не дуже великі, і те, що виробляється, відразу застосовується проти нашої держави", – додав представник ГУР.

Як повідомив Скібіцький, Вся лінійка – Х-31, Х-35, Х-29, Х-59 – виробляється здебільшого з російських комплектуючих.

"Крім того, це ракета зовсім іншого класу – вона не стратегічна. Це керовані авіаційні ракети. Відповідно, і цілі, для яких вони можуть застосовуватись, теж інші. Ці ракети – Х-31 і Х-59 – спрямовані насамперед на засоби протиповітряної оборони, на наші радіолокаційні станції, які необхідно уразити ворогу перед або під час нанесення масованих ударів", – розповів представник ГУР.

Якщо оцінювати виробництво, зазначив Скібіцький, то воно залежить від типу ракети.

"На жаль, вони мають можливість виробляти 100-115 ракет саме цього оперативно-тактичного класу (на кшталт Х-31, Х-59 тощо)", – додав він.

Варто зазначити, що у ніч на 13 січня оккупаційні війська завдали ракетного удару по регіонах України, застосувавши 40 цілей, зокрема крилаті, аеробалістичні, балістичні, авіаційні, зенітні керовані ракети та ударні БПЛА: сили української ППО знищили 8. Більшість не влучили завдяки роботі українських систем РЕБ. Чергова масована атака 13 січня коштувала російській федерації щонайменше 239 млн дол. 

Нагадаємо, як раніше повідомляла Рубрика, з кінця минулого року російська федерація виготовляє більше боєприпасів, але їхня якість падає. Про це в інтерв'ю Le Monde розповів очільник Головного управління розвідки Міноборони Кирил Буданов. За його словами, у російських ракет є низка недоліків, зокрема вони часто промахуються. Водночас українські Збройні Сили негайно дають відповідь. Ціллю стають військові об'єкти.

Очільник розвідки зауважив, що ракетні удари з боку РФ спричинені бажанням агресора оголосити 2023 рік "переможним", проте реальних воєнних успіхів у росіян не було.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: