fbpx
Сьогодні
11:16 30 Січ 2024

Блінкен вчергове запевнив, що Україна стане членом НАТО та двері для неї відчинені

Фото: Reuters

Позиція офіційного Вашингтона є незмінною щодо відкритих дверей Північноатлантичного Альянсу для України: вони залишаються відчиненими, і вона обов'язково стане членом НАТО.

Про це Державний секретар Сполучених Штатів Америки Ентоні Блінкен заявив під час спільної пресконференції з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом у Вашингтоні, цитує пресслужба Альянсу.

"Я думаю, що процес, який ми спостерігаємо впродовж рекордно короткого часу – спочатку з Фінляндією, а тепер зі Швецією – демонструє, що двері НАТО відкриті, вони залишаються відкритими, в тому числі для України, яка стане членом НАТО", – наголосив глава американської дипломатії.

Блінкен зазначив, що агресія путіна проти України спонукає європейські країни приєднуватися до Альянсу, щоб захистити своїх громадян та власний суверенітет.

Варто додати, що у США закінчилися гроші, які призначені для фінансування військової допомоги Україні. У зв'язку з цим президент Джо Байден запросив у Конгресу понад 100 млрд доларів, в які входять понад 60 млрд доларів для України.

Зараз у Конгресі є розбіжності щодо цього пакету, оскільки республіканці вимагають додати туди пропозиції щодо посилення безпеки кордонів, зокрема з Мексикою. Запит Байдена досі не схвалили.

На тлі цього Генеральний секретар Північноатлантичного Альянсу Єнс Столтенберг планує зустрінеться з конгресменами Сполучених Штатів для обговорення підтримки України.

Нагадаємо, у грудні минулого року президент США Джо Байден заявив, що Україна стане членом Північноатлантичного альянсу, однак спочатку їй потрібно здобути перемогу у війні.

Що відомо про вступ України до НАТО

Нагадаємо, що 30 вересня 2022 року Президент Володимир Зеленський, Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук та Прем'єр-міністр Денис Шмигаль підписали заявку України на вступ до НАТО у пришвидшеному порядку.

А вже у 2023 році у Вільнюсі 11 та 12 липня відбувся саміт країн НАТО, однієї з головних тем якого була Україна.

У підсумковому комюніке саміту, оприлюдненому на сайті Альянсу, Глави держав та урядів країн Північноатлантичного альянсу визнали прогрес України на шляху євроатлантичної інтеграції та підтвердили, що майбутнє України – у НАТО.

Також у Силах безпеки та оборони України вже запроваджено 287 стандартів НАТО та до кінця 2023 року ще планують запровадити близько 200 стандартів Північноатлантичного Альянсу.

Нещодавно Міністерство оборони за стандартами НАТО створило дворівневу систему закупівель.

Загалом у Північноатлантичному альянсі існує 1135 стандартів, Україна станом на кінець листопада 2023 року впровадила близько чверті з них.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: