fbpx
Сьогодні
15:54 03 Вер 2023

Близько 200 стандартів НАТО планує запровадити Україна до кінця року, - Резніков

English version here

У Силах безпеки та оборони України вже запроваджено 287 стандартів НАТО та до кінця року ще планують запровадити близько 200 стандартів Північноатлантичного Альянсу.

Про це міністр оборони Олексій Резніков розповів у інтерв'ю Укрінформу.

Очільник відомства зазначив, що загалом існує понад 1200 стандартів Організації Північноатлантичного договору.

"У Силах безпеки та оборони України запроваджено 287 стандартів НАТО. Це – майже чверть від загальної кількості. З них: 174 – в межах Цілей партнерства Україна-НАТО (першочергові стандарти Альянсу), 113 – ініціативні", підкреслив Резніков.

Міністр оборонного відомства також заявив, що кількість впроваджених стандартів не є визначальним фактором під час ухвалення політичного рішення щодо євроатлантичної інтеграції держави.

Зі слів очільника міністерства, більшість держав-членів у середньому мають приблизно 30% впроваджених стандартів від загальної кількості.

"За цим показником (впроваджених стандартів – ред.) Україна посідає перше місце серед держав-партнерів НАТО та навіть перевищує показники деяких держав-членів. До кінця 2023 року прийнято до виконання та планується запровадити ще близько 200 стандартів. А є певні стандарти, які нам і не потрібно впроваджувати. Наприклад, стандарт щодо якості питної води для забезпечення війська – у нас він вищий, ніж у країнах НАТО", – зауважив Резніков.

Очільник МОУ назвав три пункти, які будуть визначальними у процесі інтеграції України в НАТО.

  • Перший передбачає наявність цивільного-демократичного контролю над Збройними силами – як у вигляді законодавства, так і у вигляді реально побудованої інфраструктури.
  • Другий – це зрозумілі, прозорі, транспарентні, відповідальні процедури забезпечення ЗС починаючи від закупівель.
  • Третій – спільне планування операцій.

"Якщо країна відповідає цим трьом критеріям – вона стає країною НАТО", резюмував Резніков.

Що відомо про вступ України до НАТО, яку оприлюднили під час саміту

Нагадаємо, що 30 вересня 2022 року Президент Володимир Зеленський, Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук та Прем'єр-міністр Денис Шмигаль підписали заявку України на вступ до НАТО у пришвидшеному порядку.

А вже у цьому році у Вільнюсі 11 та 12 липня відбувся саміт країн НАТО, однієї з головних тем якого була Україна.

У підсумковому комюніке саміту, оприлюдненому на сайті Альянсу, Глави держав та урядів країн Північноатлантичного альянсу визнали прогрес України на шляху євроатлантичної інтеграції та підтвердили, що майбутнє України – у НАТО.

Окрім того, Глави держав та урядів країн-членів НАТО погодилися скасувати вимогу про План дій щодо членства для України та заявили, що нададуть запрошення Україні приєднатися до Альянсу після "виконання умов".

До того ж, лідери країн "Групи семи" (G7) погодили на полях саміту НАТО у Вільнюсі "Спільну декларація про підтримку України" (Joint Declaration of Support for Ukraine).

За підсумками Президент заявив, що за два дні саміту НАТО у Вільнюсі вдалося прибрати будь-які сумніви та двозначності щодо того, чи буде Україна в НАТО.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: