fbpx
Сьогодні
19:01 20 Жов 2023

Байден запросив у Конгресу понад $60 млрд на допомогу Україні

English version here

Президент США Джо Байден 20 жовтня запросив у Конгресу додаткового фінансування на понад 100 мільярдів доларів для допомоги Україні та Ізраїлю.

Про це повідомив Білий дім.

Як зазначають Insider і Reuters, адміністрація Байдена просить схвалити виділення:

  • $61,4 млрд для України;
  • $14,3 млрд для Ізраїлю;
  • $9,15 млрд на гуманітарну допомогу для цих двох країн, а також для Сектору Гази;
  • $13,6 млрд доларів на охорону кордонів США для боротьби з великою кількістю іммігрантів із Латинської Америки та Карибського басейну, а також на протидію торгівлі фентанілом;
  • $4 млрд військової допомоги та державного фінансування, призначених для протидії регіональним зусиллям Китаю в Азії.

Так, згідно із цим запитом, частину грошей спрямують на додаткове озброєння та обладнання, щоб допомогти Україні досягти успіху на полі бою, а також поповнити запаси Міноборони США, витрачені на підтримку українців.

Також передбачене фінансування, серед іншого, на пряму бюджетну підтримку України, щоб допомогти їй продовжувати надавати життєво важливі послуги своєму народу та підтримувати свою економіку під час війни. А ще — на підтримку українських біженців у США.

Що відомо про фінансування України з боку США

Нагадаємо, що 3 жовтня Палата представників проголосувала за усунення Кевіна Маккарті з посади спікера палати.

Як писала рубрика раніше, напередодні із законопроєкту республіканці в Палаті представників Сполучених Штатів вилучили 300 мільйонів доларів допомоги Україні: сенат розгляне ці кошти окремо.

На цей крок республіканці пішли всупереч тому, що лідер їхньої фракції в Палаті представників і спікер палати Кевін Маккарті ще минулого тижня пообіцяв не вилучати кошти для України з проєкту оборонного бюджету.

Відмітимо, що 300 мільйонів доларів, про які йде мова, не пов'язані з додатковим фінансуванням у розмірі 24 мільярдів доларів для України та пов'язанами витратами, яке Білий дім запросив у серпні – і яке так само викликало спротив ультраправих республіканців.

На цьому тлі Сенат США погодив альтернативний проєкт короткострокової бюджетної резолюції, де, серед іншого, передбачені понад 6,1 мільярда доларів на додаткову допомогу Україні, зокрема 4,5 мільярда доларів на оборонні видатки та понад 1,6 мільярда – на економічну підтримку.

У Білому домі перед голосуванням висловили впевненість, що попри ситуацію зі зняттям Маккарті з посади Конгрес зможе підтримати додаткове фінансування для оборонних потреб України.

Наразі стало відомо, що республіканська партія висунула конгресмена Джима Джордана, який є прихильником Дональда Трампа та виступає проти військової підтримки України у війні з рф, на посаду спікера Палати представників США.

Нагадаємо,  18 жовтня ЗМІ з посиланням на джерела повідомили, що Байден очікує отримати $60 млрд для України та допомогу для Ізраїлю у запиті на фінансування у розмірі $100 млрд.

Ввечері 19 жовтня Байден звернувся до американців із проханням підтримати Україну у війні з росією та Ізраїль у відбитті нападу ХАМАСу.

Байден назвав цей момент в історії переломним — «битвою між світовими демократіями та автократіями». Він порівняв події цього місяця в Ізраїлі з майже 20 місяцями війни в Україні. Президент звинуватив ХАМАС і главу рф володимира путіна в бажанні повністю знищити сусідню демократію, але зазначив, що вони «представляють різні загрози».

Американський лідер наголосив, що підтримка України та Ізраїлю є «життєво важливою для національної безпеки Америки». І попередив, що супротивники та конкуренти США «спостерігають».

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: