fbpx
Сьогодні
14:27 02 Січ 2024

Міноборони створило дворівневу систему закупівель за стандартами НАТО: що відомо

Міністерство оборони за стандартами НАТО створило дворівневу систему закупівель.

Про це написав міністр оборони України Рустем Умєров, інформує Рубрика.

Як він зазначив, раніше Генштаб доводив Міністерству оборони потребу, наприклад, в харчах чи одязі.

Зі свого боку Міноборони встановлювало правила закупівель та безпосередньо закуповувало те, що потрібно ЗСУ.

"Останнє – конфлікт інтересів, який призводив до корупції. Щоб вирішити цю проблему, ми побудували дворівневу систему закупівель за стандартами НАТО, де Міноборони залишається ключовою фігурою у формуванні політики та контролю за всіма закупівлями", – написав Умєров.

Так, на першому рівні відповідальний заступник міністра оборони:

  • формує політику,
  • узагальнює потребу,
  • контролює процес.

На другому рівні – державні оператори (Державний оператор тилу та Агенція оборонних закупівель) – безпосередньо здійснюють закупівлі.

Також, за словами Умєрова, всі нелетальні закупівлі переведено на Prozorrо, над звітністю встановлено прозорий контроль.

Як повідомляла Рубрика, вперше Міністерство оборони сформувало потребу на рівні ЗСУ та узгодило її з потужностями українських виробників. Зокрема, у 2024 році планується закупити до 1 мільйона FPV-дронів.

Також повідомлялось, що з початку другого кварталу 2024 року закупівлі продуктів харчування Міністерством оборони здійснюватимуть за новими правилами.

У 2024 році забезпеченням ЗСУ одягом, їжею, пально-мастильними матеріалами, бронежилетами, касками та тактичним спорядженням займатиметься новостворене підприємство Міноборони – Державний оператор тилу. Нагадаємо, як раніше повідомляла Рубрика, міністр оборони підписав наказ про призначення досвідченого менеджера Арсена Жумаділова гендиректором Державного оператора тилу.

З грудня 2023 року закупівлями продуктів для армії займатиметься агентство "Державний оператор тилу".

Окрім того, Міністерство Оборони має намір розробити 16 тижневих меню від професійних кухарів з урахуванням релігійних або етнічних потреб військових.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: