fbpx
Сьогодні
20:59 23 Січ 2024

Канада виділила новий пакет оборонної допомоги Україні: що входить

English version here

Україна отримає від Канади 10 багатофункціональних надувних суден на загальну суму 15 млн доларів США.

Про це повідомляє Рубрика, посилаючись на Міністерство оборони Канади після завершення 18-ї зустрічі Контактної групи з оборони України у форматі «Рамштайн».

"Міністр Блер оголосив про передачу 10 багатофункціональних суден виробництва Zodiac Hurricane Technologies загальною вартістю приблизно 20 млн канадських дол. (близько 15 млн дол США). Ці багатомоторні надувні човни з жорстким корпусом допомагатимуть Україні в різноманітних морських операціях, включаючи пошук і порятунок, транспортування військ і вантажів, спостереження та розвідку", – розповіли у канадському оборонному відомстві.

Зазначається, що судна, а також запасні деталі до них, мають надійти до України до кінця весни цього року. Окрім цього, Канада забезпечить навчання українців у використанні цих човнів.

Канада також збільшить свій внесок до "коаліції винищувачів", виділивши цивільний персонал, інструкторів та навчальні літаки для тренування українських пілотів.

"Ця підтримка оцінюється приблизно у 15 млн канадських дол. (близько 11,5 млн дол. США). Навчання розпочнеться у лютому 2024-го й триватиме до 2025-го", – наголосили у відомстві.

У рамках цих зусиль Канада продовжить проводити мовні курси для українських пілотів.

"Міністр Блер також оголосив про приєднання Канади до двох коаліційних сил, що звітуватимуть Контактній групі з питань оборони України, а саме до коаліції із бронетехніки й ВПС", – уточнили у Міноброни.

На сам кінець у відомстві поінформували про прибуття до України частини раніше оголошеної військової допомоги, зокрема, стрілецької зброї НАТО стандарту та боєприпасів до неї, а також зимової військової форми й спорядження.

"Протягом наступних тижнів надійдуть ще кілька партій цих речей", – підсумовує канадське міністерство.

Що відомо про допомогу Канади

Попри те, що Канада розташована далеко від України, американська країна разом з США підтримала українців у загарбницькій війні, яку розв'язала Росія.

Із січня 2022 року Канада вже виділила Україні понад 8,9 мільярда доларів на різнобічну підтримку, включно із 4,95 мільярдами доларів прямої фінансової підтримки та понад 1,8 мільярда доларів військової допомоги.

Нагадаємо, на початку жовтня Канада виділила Україні новий пакет оборонної допомоги для ведення бойових дій у холодний період року.

Зокрема, країна надавала танки Leopard 2, системи протиповітряної оборони, артилерію до бронетехніки та боєприпаси. Окрім того, 200 броньованих машин Senator, які раніше Канада обіцяла передати Україні, вже вироблені.

Українські військові також вже отримали партію новітніх броньованих автомобілів.

Із моменту незаконної окупації Криму росією у 2014 році Канада запровадила санкції проти понад 2600 фізичних та юридичних осіб.

А наприкінці жовтня представники Канади на зустрічі радників із національної безпеки та зовнішньої політики запропонували створити коаліцію країн, що сприятиме поверненню депортованих країною-агресоркою українських дітей.

У вересні 2023 року український президент Володимир Зеленський вперше від початку війни відвідав Канаду.

Нещодавно стало відомо, що Канада виділить Україні 1,3 млрд канадських доларів (понад 947 млн доларів США) на військову допомогу. Ці кошти будуть нараховані до 2026 року.

З початку повномасштабного російського вторгнення Канада вже надала Україні оборонної допомоги на майже 2 млрд дол США.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: