fbpx
Сьогодні
11:59 22 Січ 2024

ЄС готує новий план для надання Києву військової допомоги на суму в десятки мільярдів доларів

English version here

На тлі проблем у Сполучених Штатах з наданням Україні подальшої військової допомоги чиновники Євросоюзу мають намір розглянути новий план, який дозволить Києву надати військову допомогу на суму в десятки мільярдів доларів, незважаючи на внутрішні розбіжності в ЄС.

Як інформує Рубрика з посиланням на DW, про це пише The Wall Street Journal.

Згідно з конфіденційним проєктом плану, на який посилається видання, 20 млрд євро має бути виплачено з фонду ЄС країнам Євросоюзу за надання ними Україні "десятків мільярдів євро" військової допомоги протягом найближчих чотирьох років.

Вказується, що цей план уже кілька тижнів обговорювався всередині ЄС і був офіційно представлений 19 січня.

У ході війни Росії проти України ЄС уперше почав використовувати кошти з Європейського фонду миру (ЄФМ) для фінансування летального озброєння для Києва, нагадують журналісти.

Протягом року 5,5 мільярда євро було компенсовано країнам ЄС, які постачали Україні зброю, здебільшого за рахунок запасів боєприпасів, танків і ракет ППО, що є у них.

Проте вже пів року уряд Угорщини блокує виплати в рамках довгострокової програми військової допомоги Україні, що передбачає виділення Києву 50 млрд євро в період до 2027 року.

Наразі зовнішньополітична служба ЄС пропонує створити спеціальний військовий фонд для України, до якого направлять близько 6,5 мільярда євро з активів ЄФМ та вноситимуть до 5 мільярдів євро на рік у період з 2024 по 2027 рік, пише WSJ.

"Ідея полягає в тому, щоб використати ці гроші для компенсації витрат на спільні закупівлі кількома державами-членами ЄС військової допомоги, такої як боєприпаси, безпілотники та ракети ППО для передачі Україні. Решта грошей піде на оплату витрат, що зростають на програму ЄС військової підготовки для українських солдатів, у рамках якої вже було навчено 40 000 військовослужбовців", – йдеться у публікації.

До набрання чинності новим планом діятиме перехідний період. За приблизними підрахунками, цього року ЄС може запропонувати країнам-членам компенсацію за військову допомогу Україні на суму 7,5 мільярда євро.

Зазначається, що перевага цього плану полягає в тому, що він дозволить країнам ЄС, які мають невелику кількість боєприпасів, об'єднати ресурси під час спільних закупівель.

Крім того, структура фонду дозволить уникнути регулярних виплат, які раніше неодноразово Угорщина "блокувала або використовувала як важіль, щоб вимагати щось натомість", зазначають автори.

При цьому двостороння допомога, яку Німеччина та низка інших країн надають Україні, може бути зарахована в рахунок їх внесків до цього фонду.

Очікується, що новий план для надання Україні військової допомоги обговорюватиметься на саміті ЄС 1 лютого, однак ухвалення остаточного рішення щодо нього, ймовірно, триватиме тижні.

Зазначимо, що президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що угоди ЄС містять дуже чіткі правила для врегулювання суперечностей у Євросоюзі, тож Єврокомісія сподівається на позитивне рішення майбутньої Європейської ради щодо виділення для України €50 мільярдів допомоги на наступні чотири роки.

Водночас Єврокомісія готує й альтернативні рішення на випадок, якщо такої згоди на вдасться досягти серед всіх 27 країн ЄС.

Довідка

Нагадаємо, що Європейська комісія 9 листопада запропонувала пакет підтримки для України у розмірі до 18 млрд євро на 2023 рік. Ця допомога буде надана у формі пільгових кредитів, які будуть виплачуватися регулярними частинами, починаючи з січня 2023 року.

13 грудня посли ЄС одностайно затвердили рішення надати Україні 18 млрд євро макрофінансової допомоги. Проте довелося піти на поступки Угорщині, яка блокувала це рішення.

Після місяців суперечок Будапешт врешті-решт погодився на пакет після того, як домігся, як він сказав, поступок з боку Євросоюзу щодо допомоги Угорщині.

Відповідаючи на запитання, чи піде ЄС цим шляхом знову, якщо Угорщина блокуватиме допомогу, єврокомісар з питань торгівлі Валдіс Домбровскіс заявив на цьому тижні: "Минулого року ми дійсно обговорювали "план Б"… Але нам вдалося уникнути цього сценарію в минулому році. Сподіваюся, нам вдасться уникнути цього сценарію і цього року".

Агентство Bloomberg напередодні повідомило, що альтернативна пропозиція включатиме національні гарантії країн-членів для залучення фінансування на ринках, якщо Будапешт заблокує перегляд довгострокового бюджету ЄС, що включає в пакет допомогу Україні.

Нагадаємо, що на виділення додаткових 50 млрд євро у Європейському Союзі мають "план Б".

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: