fbpx
Сьогодні
14:21 20 Січ 2024

Bloomberg: Євросоюз планує реформувати фонд військової допомоги Україні на 5 млрд євро

English version here

Оскільки Європейський Союз переходить від надання Україні зброї з наявних запасів до закупівлі нової, то зовнішньополітичне відомство ЄС представило державам-членам пропозицію щодо реформування фонду, який надає цю військову підтримку.

Про це пише Bloomberg з посиланням на відповідний документ, цитує "ЄП".

Як розповіли у виданні, в документі викладені умови створення раніше запропонованого Фонду допомоги Україні з річним бюджетом близько 5 мільярдів євро, про який раніше уряди країн ЄС не могли домовитися.

"Необхідно якнайшвидше досягти політичної згоди щодо запропонованої мети – збільшити загальну фінансову стелю ЄФПЗ на 5 мільярдів євро, спеціально призначених для України", – наголосили в документі.

У межах нинішнього механізму фінансування, відомого як Європейський фонд миру (ЄФМ), країни-члени ЄС отримують відшкодування за зброю, яку вони надсилають Україні.

Розмір фонду кілька разів збільшувався, але рішення про виділення та виплату коштів вимагають одностайної підтримки.

"Необхідно якнайшвидше досягти політичної згоди щодо запропонованої мети – збільшити загальну фінансову стелю ЄФМ на 5 мільярдів євро, спеціально призначених для України", – зауважили в документі.

У проєкті зазначають, що подальші співставні щорічні збільшення можуть бути передбачені до 2027 року, виходячи з потреб України та за умови політичного лідерства з боку держав-членів.

У матеріалі також йде мова про те, що дипломатичні представники кількох країн, в тому числі Німеччини, на зустрічі в середу висловили припущення, що ЄФМ в його нинішньому вигляді стає менш ефективним. Адже більша частина майбутніх поставок буде здійснюватися коштом нових закупівель озброєнь, а не з наявних запасів.

Агентство Bloomberg повідомляє, що інші країни-члени хотіли б, щоб фонд допомоги був вбудований в ЄФМ. Водночас як деякі країни хочуть зберегти нинішній механізм.

Пропозиція зовнішньополітичного відомства ЄС спрямована на узгодження різних позицій шляхом зміни управління фондом, включаючи:

  • фіксацію ставок відшкодування,
  • надання більш високого бонусу за спільні ініціативи між європейською та українською промисловістю.

Окрім того, в проєкті йде мова про те, що відшкодування за поставки зі складів та односторонні закупівлі будуть поступово скасовані.

Передбачають, що у фонді буде два основних напрямки, які підтримуватимуться через ЄФМ:

  • надання летальної та нелетальної підтримки Україні шляхом спільних закупівель через європейську промисловість,
  • продовження тренувань та оснащення українських військ.

Цей інструмент має доповнити будь-яку двосторонню допомогу, що надається Києву державами-членами.

Планують, що фонд буде використовуватися для задоволення найбільш нагальних потреб України в:

  • артилерії,
  • спеціалізованих боєприпасах,
  • безпілотниках,
  • засобах протиповітряної оборони,
  • нелетальних елементах, таких як розмінування, військово-медичне забезпечення та кібербезпека.

"Залучення неєвропейського озброєння та послуг до роботи ЄС з підготовки та оснащення українських військ, наприклад, в межах коаліції винищувачів F-16, має розглядатися в кожному конкретному випадку", підкреслили в документі.

Нагадаємо, що напередодні єврокомісар із питань внутрішнього ринку Тьєррі Бретон заявив, що Європейський Союз планує виготовити 1,3 мільйона снарядів до кінця поточного року. І пріоритетом буде відправити більшість з них Україні.

Раніше Бретон висунув ідею створити оборонний фонд Європейського Союзу в розмірі 100 мільярдів євро. А також закликав наростити виробництво зброї, аби зрівнятись із потенціалом рф.

"Я переконаний, що ми це зробимо", – сказав він.

При цьому додав, що лідери ЄС обговорять це питання на саміті 1 лютого. Рішення про виділення грошей з бюджету ЄС на оборонну промисловість має схвалити саме Європейська рада.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: