fbpx
Сьогодні
11:58 02 Тра 2024

У США підтвердили використання військами рф хімічної зброї проти ЗСУ

English version here

Фото: з відкритих джерел

Сполучені Штати Америки оголосили про нові санкції проти російської федерації за порушення глобальної заборони на хімічну зброю через застосування проти українських військових хлорпікрину.

Про це йдеться на сайті Держдепартаменту США, передає Рубрика.

"Використання таких хімікатів не є поодиноким інцидентом і, ймовірно, викликане бажанням російських військ витіснити українські сили з укріплених позицій і досягти тактичних переваг на полі бою", – йдеться у заяві Держдепартаменту від 1 травня.

Хлорпікрин викликає сильне подразнення очей, шкіри та легень, він використовувався під час Першої світової війни. Його продовжують застосовувати як сільськогосподарський пестицид, але його використання на війні заборонено Конвенцією про заборону хімічної зброї 1993 року.

У заяві США йдеться, що вони запроваджують санкції проти:

  • військ радіаційного, хімічного та біологічного захисту міністерства оборони РФ,
  • російського Науково-дослідного інституту прикладної акустики,
  • 48-го Центрального науково-дослідного інституту міноборони РФ,
  • чотирьох компаній, пов'язаних з російськими програмами з хімічної та біологічної зброї.

Санкції заморожують будь-які американські активи, що належать зазначеним суб'єктам, і в цілому забороняють американцям вести з ними бізнес.

За даними США, росія також використовувала хлорпікрин для придушення масових протестів у країні.

Крім хлорпікрину російські війська використовували гранати, заряджені сльозогінним газом, повідомило Reuters з посиланням на українських військових. Агентство додало, що щонайменше 500 українських солдатів постраждали від отруєння токсичними речовинами, а один з них помер, задихнувшись через сльозогінний газ.

Нагадаємо, Сполучені Штати разом з союзниками 1 травня запровадили санкції проти майже 300 суб'єктів: серед них десятки компаній, які допомагали Росії купувати необхідні технології та обладнання з-за кордону.

Використання військовим рф хімічної зброї 

Російські війська систематично використовують незаконну хімічну зброю для атак на українських військових.

З початку широкомасштабної війни станом на березень місяць російська армія здійснила в Україні 1068 хімічних атак

Лише за лютий 2024 року зафіксовано 250 випадків:

  • 244 випадки застосування ВОГ,
  • один випадок застосування газу,
  • пʼять випадків застосування інших боєприпасів з хімічною речовиною.

Підрозділи РХБ розвідки здійснюють відбір проб ґрунту, рослинності, уламків боєприпасів та направляють їх для проведення аналізів.

Як повідомлялось раніше, на фронті російська армія почали частіше використовувати хімічну зброю, зокрема, новий вид гранат з отруйними речовинами.

"У грудні вперше зафіксовано застосування гранати РГ-Во. Ця граната містить хлорацетофенон – речовина задушливої дії, заборонена Женевським протоколом про застосування на війні задушливих, отруйних або інших подібних газів", – розповів представник Центру досліджень трофейного та перспективного озброєння та військової техніки капітан Андрій Рудик.

У Центрі досліджень трофейного та перспективного озброєння та військової техніки припускають, що в разі потрапляння в приміщення або бліндаж достатньо п'яти хвилин, аби вбити там людей.

Досліджений зразок виготовлений у 2023 році на заводі, який працює ще з часів Радянського Союзу.

Також повідомлялось, що українські військові, які відбивають російську агресію у Запорізькій області, стикнулися із новою загрозою – використанням окупантами отруйного газу як зброю.

Співробітник української розвідки на умовах анонімності повідомив, що росіяни використовують різновид CS – сльозогінний газ, який використовується під час масових заворушень і може тимчасово вивести людину із ладу через подразнення очей, носа, легенів та шкіри.

Зазначається, що Конвенція ООН про заборону хімічної зброї забороняє використання засобів боротьби із масовими заворушеннями під час війни.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: