fbpx
Сьогодні
19:44 18 Січ 2024

Європарламент ухвалив резолюцію, яка закликає перевірити Угорщину на порушення цінностей ЄС

Результати голосування Європарламенту. Фото: Х / Petri Sarvamaa

Європейський парламент схвалив спільну резолюцію, яка закликає Європейську Раду й держави-члени визначити, чи вчиняла Угорщина серйозні й постійні порушення цінностей Євросоюзу. Це рішення може позбавити державу права голосу.

Про це повідомив депутат Європарламенту від Фінляндії Петрі Сарвамаа, який ініціював розгляд цього питання, передає Рубрика.

"Прогрес у цьому питанні з часу моєї петиції 8 січня 2024 року про позбавлення [прем'єр-міністра Угорщини] Віктора Орбана виборчих прав був разючим. Менш ніж за тиждень я зібрав 125 підписів на підтримку своєї ініціативи. За десять днів ми сформували позицію Європарламенту щодо цього", — прокоментував рішення депутат.

Він зауважив, що Європарламент "виконав свою роль", тепер рішення залежить від держав-членів.

Раніше Сарвамаа пояснював, що через Орбана механізм ухвалення рішень ЄС "просто застряг", і єдиний спосіб відновити його — це позбавити угорського прем'єра права голосу в Раді.

Позиція Угорщини щодо України

Як відомо, Угорщина й Україна майже не вели контактів на високому рівні після повномасштабного вторгнення росії у лютому 2022 року. Однак в останні тижні вони активізувались на різних рівнях.

Раніше Зеленський заявив, що під час короткої зустрічі в Аргентині він просив Орбана назвати хоча б одну причину, чому Україна не має бути в ЄС.

Орбан та його союзники неодноразово заявляли, що його протидія допомоги Україні не пов'язана із фінансуванням Угорщини з боку ЄС. Але коли  саміт підійшов до завершення, він нарешті назвав свою ціну: виплата 20 млрд євро, що залишилися.

Угорський лідер також зазначив, що має ще 75 можливостей заблокувати процес вступу України, оскільки кожен етап вимагає одноголосного схвалення членів ЄС.

Варто зазначити, що ЄС схвалив виділення Угорщини 10 млрд євро минулого тижня. Однак, будь-яке подальше виділення коштів, швидше за все, зустріне жорсткий опір. Інші 20 млрд євро, які належать Угорщині, утримуються відповідно до окремої процедури, яка дає Брюсселю необхідні важелі.

Питання допомоги Україні розглядатиметься на окремому саміті ЄС на початку лютого.

Щоб схвалити угоду про надання пакета допомоги Україні на 50 млрд євро у 2024-2027 роках, країни-члени Європейського Союзу розглядають можливість позбавити Угорщину права голосу.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: