fbpx
Сьогодні
12:42 19 Січ 2024

Опитування показало, що 65% громадян у побуті розмовляють українською

English version here

Фото: Instagram

Стає дедалі більше громадян, які перейшли на українську мову в побутовому житті.  Наразі їхня частка складає 65%, тоді як у квітні 2022 року 53% українців послуговувалися державною у побуті.

Про це свідчать результати опитування компанії Gradus Research у межах проєкту "Градус суспільства під час війни", яке проводили 20-23 грудня 2023 року, інформує Рубрика.

Частка опитаних українців, які почали спілкуватись українською мовою в побутовому житті, зросла і наразі складає 65%.

У квітні 2022 року вона становила 53%, а у 2023-му – 61%.

"Українці все більше спілкуються українською в побуті, що свідчить про посилення національної свідомості й згуртованості," – зазначила Євгенія Близнюк, соціологиня, засновниця та директорка дослідницької компанії Gradus Research.

Графік: Gradus Research

Соціологи також досліджували, які емоції українці відчувають найчастіше в умовах війни.

За результатами анкетування, 55% опитаних українців відчувають втому та невизначеність майбутнього.

Під час попереднього опитування у квітні 2023 року частка таких людей була меншою – 50% від загальної кількості респондентів.

Серед інших найпоширеніших емоцій українці зазначали:

  • напруженість (43%),
  • роздратування (32%),
  • безсилля (31%),
  • розчарування (29%),
  • обережність (28%),
  • страх (28%),
  • гнів (25%).

Графік: Gradus Research

"Результати останньої хвилі дослідження продемонстрували, що українці все більше відчувають втому та безсилля через невизначеність і мінливість війни. Але попри таке емоційне напруження, вони активно повертаються до роботи й будують плани на майбутнє", – підсумувала Євгенія Близнюк.

В опитуванні взяли участь 1330 українців віком від 18 до 60 років з усіх областей, крім тимчасово окупованих територій. Дослідження провели методом анкетування протягом 20-23 грудня 2023 року.

Вибірка учасників репрезентативна за віком, статтю і типом населення. Помилка репрезентативності дослідження з довірчою ймовірністю 0,95: не більше 3,1%.

Зазначимо, що війна змінила українців. Чимало людей були змушені покинути домівки, знайти нову роботу та адаптуватись до нових реалій життя.

Нагадаємо, що в Україні на освітній платформі "Є-мова" до Дня української писемності та мови з'явився тест на визначення рівня володіння рідною мовою.

Окрім того, української мови в цьому році у соціальних мережах стало більше.

Іноземці також із солідарності вчать українську мову в Duolingo: найбільше в Австралії, Канаді та Фінляндії.

Також ми писали про журналістку з Харкова Ольгу Сітковську, яка виїхала за кордон, рятуючись від війни, і тепер викладає українську мову для українців та іноземців.

"Рубрика" поспілкувалась з Ольгою про те, що допомагає вивчити мову і чому це зараз важливо. Читайте докладніше у нашому матеріалі: "Ольга Сітковська: "Перехід на українську мову — це не подія, а процес, який триватиме роками"".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: