fbpx
Сьогодні
16:15 08 Гру 2023

Іноземці із солідарності вчать українську мову в Duolingo: найбільше в Австралії, Канаді та Фінляндії

English version here

Через застосунок для вивчення мов Duolingo іноземці з різних куточків світу вивчають українську. У цьому році найбільше таких учнів було зі США, Великої Британії, Польщі, росії та України,

Як інформує Рубрика, про це йдеться у звіті Duolingo за 2023 рік.

У компанії зазначають, що вивчення української мови залишалося стабільним протягом більшої частини 2023 року. На вивчення мов впливає війна росії проти України – користувачі сприймають вивчення української як спосіб виявити солідарність.

У всьому світі 37% нових учнів Duolingo, які вивчають українську мову, зазначили, що роблять це, щоб спілкуватися з людьми.

Ця частка значно вища, ніж для інших мов. Наприклад:

  • таких лише 17% з-поміж тих, хто вивчає англійську,
  • та 18% з-поміж тих, хто вивчає французьку.

Duolingo називає "найсерйознішими" учнями курсу української мови користувачів з Австралії, Канади та Фінляндії.

Це визначили на основі середнього часу, витраченого на навчання.

Тим часом українські користувачі ввійшли до п'ятірки "найсерйозніших учнів" на Duolingo.

Загалом найвищий середній час навчання серед усіх учнів мали користувачі з Білорусі, Японії, Угорщини, Росії та України.

російська мова вперше за вісім років випала зі списку популярних для вивчення мов у застосунку Duolingo.

 російську додали до застосунку у 2015 році, і майже одразу вона потрапила до цього рейтингу і була там усі ці роки. 2023 року вона на 11-му місці за популярністю.

Таку зміну в Duolingo пояснюють вторгненням Росії в Україну:

"Зміна в зацікавленості користувачів вивчати російську напряму пов'язана з вторгненням росії в Україну і подальшим зростанням зацікавленості в українській. За тижні після вторгнення в лютому 2022 року 1,3 млн нових користувачів взялися вивчати українську на Duolingo".

У деяких країнах, зокрема в Німеччині та Польщі, зростання аудиторії, що вчила на Duolingo українську, відбулося на 1600% та більше.

Водночас у багатьох країнах світу кількість людей, що вчать російську, припинила зростати або почала зменшуватися. Асоціація російської мови з країною-агресором вплинула на її репутацію у світі.

Нагадаємо, у Верховній Раді спікер парламенту Фінляндії Юссі Халла-ахо висловив свою промову, яка була повністю українською мовою.

Як повідомлялось, на освітній платформі з'явився тест для визначення рівня володіння української мови.

Раніше Рубрика писала про журналістку з Харкова Ольгу Сітковську, яка виїхала за кордон, рятуючись від війни, і тепер викладає українську мову для українців та іноземців. Вона вивчила українську мову самотужки, а тепер допомагає з цим іншим.

"Рубрика" поспілкувалась з Ольгою про те, що допомагає вивчити мову і чому це зараз важливо. Читайте докладніше у нашому матеріалі: "Ольга Сітковська: "Перехід на українську мову — це не подія, а процес, який триватиме роками"".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: