fbpx
Сьогодні
Фото 14:58 31 Жов 2023

У соціальних мережах зросла кількість дописів українською мовою, - дослідження

English version here

У 2023 році української мови у соціальних мережах стало більше

Української мови в цьому році у соціальних мережах стало більше.

Як інформує Рубрика, про це свідчать дані дослідження "Українська мова у соціальних мережах за 2020. 2022 та 2023 роки", проведеного Центром контент-аналізу.

Українська мова відтепер помітно домінує майже в усіх найпопулярніших соціальних мережах.

Однак позиції російської мови залишаються досить міцними: нею пишеться кожен другий допис.

За словами авторів дослідження, позиція російської забезпечується дописами на окупованих територіях та у заборонених в Україні соцмережах "Вконтакті" та "Однокласники".

У соціальних мережах – Facebook, Twitter (Х) та Instagram – української стало набагато більше.

Найбільша "мовна революція" відбулася в Instagram, де тепер українською публікується понад 90% дописів.

У Facebook та Twitter (X) – 75-80%.

Торік частка української мови в цих соціальних мережах становила 65-70%, а у 2020 – коливалася в межах 15-25%.

"Вочевидь, тенденція на збільшення частки української мови продовжиться, хоч, можливо, скромнішими темпами", – кажуть соціологи.

Радикальний прогрес продемонстрував за останній рік YouTube.

Торік частка української мови в цих соціальних мережах становила 65-70%

Дослідження, зроблене в червні 2022 року, не виявило змін в цій соціальній мережі порівняно з довоєнним періодом. Проте майже півтора року по тому можна констатувати, що українська мова відчутно посилила свої позиції і там. Якщо раніше українською публікувалися лише 5% матеріалів, то наразі – майже половина (45%).

Вдвічі зросла частка української мови і в ТіkTok: якщо раніше співвідношення було 1 до 2 на користь російської, то тепер навпаки: 2 до 1 на користь української.

У заборонених в Україні російських соціальних мережах – "Вконтакті" та "Однокласники" української більше не стало. Як зазначають соціологи, вони не бачать жодних передумов та підстав для посилення на цих майданчиках української мови.

Також важливим є те, що кількість дописів українською збільшується завдяки східним регіонам країни.

На заході країни радикальне збільшення частки української мови відбулося ще в перші місяці після повномасштабного вторгнення. Станом на червень 2022 року частка дописів української мовою там перевищила 85%. Однак за останній рік ситуація практично не змінилась: питома вага дописів російською мовою й надалі коливається в межах 10-15%.

Загалом в усіх східних областях зафіксували збільшення кількості дописів українською. Великий прогрес показала Сумщина (+16%).

На Київщині майже 84% дописів робиться українською мовою. Регіон випередив Закарпатську область.

У самому Києві лише 2/3 дописів публікується українською мовою.

Вперше українська мова має сильніші позиції в Харківській, Дніпропетровській та Миколаївській областях.

Українська мова тепер переважає в усіх областях, окрім частково окупованих Донецької, Луганської й Запорізької областей, Криму, а також Одеської області.

Радикальний прогрес продемонстрував за останній рік YouTube

Утім, Одеська область продемонструвала найбільше зростання за останній рік: частка дописів українською мовою зросла з 27% в червні 2022 року до 49% у жовтні 2023 року.

Херсонська область засвідчила незначне падіння частки української мови (з 58% до 53%), що пов'язано, вочевидь, з окупацією частини території.

Для аналізу були зібрані дописи з поширених в Україні іноземних соціальних мереж Facebook, Twitter (Х), Instagram, Youtube, TikTok, зокрема й із заборонених, але дотепер використовуваних російських платформ – "Вконтакті" та "Однокласники" .

Всього було зібрано і проаналізовано 1,17 млн дописів, які містили названі лексеми та були написані в період з 20 вересня по 20 жовтня 2023 року користувачами, що вказали у профілі Україну (або українські регіони, в тому числі окуповані) своїм місцем перебування. Так само визначалися й області.

Аналогічні дослідження з тим само набором лексем вперше було проведене Центром контент-аналізу в жовтні 2020 року, згодом повторене в червні 2022 року.

Нагадаємо, в застосунку "Давай займемось текстом" з'явилась гра на знання українських діалектів.

Також повідомлялось, що Міністерство культури та інформаційної політики хоче відмовитися від використання російських шрифтів та створити банк українських.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: